DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem először kerül ez a kérdés a parlament elé. Emlékeztetni szeretnék akár az ezzel kapcsolatos vitanapra, vagy a privatizáció lebonyolítása óta eltelt időben a napirend előtti felszólalások, azonnali kérdések, interpellációk, kérdések sorára. Ez helyes is, hiszen ez egy fontos kérdés. A képviselő úr által megfogalmazott hat kérdésre szeretnék válaszolni. Ebben talán benne foglaltatik az egész kérdéskörről kialakított álláspontom is.
A villamosenergia-ipari társaság privatizációjáról szóló '94-ben elfogadott kormányhatározat egy kétütemű privatizációt irányzott elő, amelynek első fázisában kisebbséget értékesítünk, és második fázisában opciós joggal biztosítottan kerülnek az új tulajdonosok egyszerű többségbe. Ez indokolja az úgynevezett menedzsmentjogok átadását, ami nem a teljes körű irányítást jelenti, hanem a többségi jogokhoz fűződő irányítási jogosítványt. Ez valamelyest kevesebb a teljességnél.
Ennek az volt a magyarázata, hogy végső célként a stratégiai befektetők kerüljenek tulajdonosi pozícióba azoknak a fejlesztéseknek a megvalósítása érdekében, amire a forrást ők fogják biztosítani.
A második kérdésre: ki fog itt erőművet építeni, és ki és hogyan garantálja a törvényben előírt ellátási kötelezettséget, ha a piacról az MVM kiszorul, erre azt tudom válaszolni, hogy önök előtt van a kormány jóváhagyásával elkészített program, ami az erőmű-építési elképzeléseket tartalmazza 2001-ig, illetőleg 2010-ig. Az új tulajdonosok és a befektetők kezdeményezésére több helyen is előrehaladott stádiumban van az erőműépítés engedélyezése, közöttük éppen az ön által is említett egyik vállalatnál, a bükkábrányi erőműnél.
(15.20)
Ezen túl építési engedéllyel rendelkezik a bakonyi, a kazincbarcikai erőmű, az újpesti, a debreceni, az algyői, az inkei, a litéri, a sajószögedi, a csepeli erőmű bővítése. Ez összesen mintegy ezer megawatt bővítést jelent, amire a befektetői szándékok ilyen előrehaladott megvalósítási stádiumban vannak.
A harmadik: miért kellett a lakosságot túlterhelve árat emelni, ha annak haszna nem a hazai rendszer fejlesztését, hanem a tőkekivitelt szolgálja?
Az áremelés konstrukciója és annak kötelezettsége ugyancsak egy 1994-ben elfogadott törvényi előíráson alapul, mely szerint az áraknak fedezniük kell az indokolt költségeket, és fedezetet kell nyújtaniuk a hosszú távú fejlesztéshez szükséges nyereségre is. A '97. január elsejével hatályba lépett árak ennek megfelelően kerültek megállapításra, melynek lakossági tehercsökkentő technikái részben kidolgozottak, részben kidolgozás alatt állnak. Egy mindenképpen január elsejével hatást gyakorol erre, amikor is a magyar állam átmenetileg lemondott a kizárólagos tulajdonában lévő társaságok esetében az ilyen típusú nyereségről.
"Hogyan valósul meg a törvényben előírt legkisebb költségű villamosenergia-szolgáltatás, ha a külföldi tulajdonosok monopolhelyzetbe kerültek, s az áremelést ők diktálják?" Nyilvánvalóan félreértésen alapul ez a kérdés, hiszen monopolhelyzete egyedül az MVM-nek van. Hiszen megint csak a törvény írja elő, hogy a termelt villamos energiát senki másnak nem adhatják el, csak az MVM-nek, az áremelés pedig az illetékes ágazat, a tárca, a miniszter hatáskörébe tartozik. Ezzel a kötelezettséggel, ennek tudomásulvételével vásárolták meg a befektetők a vállalatokat.
Milyen érdekeket szolgál valójában a villamosenergia-ipar privatizációja? - hangzik a következő kérdés.
Én úgy gondolom, hogy az ország és gazdasága érdekeit szolgálja, az ország érdekeinek megfelel, hiszen létrehoz egy piacgazdasági szabályozásnak megfelelő új tulajdonosi struktúrát, megnyitotta az utat a hatékonyságnövelési irányítási módszerek és a fejlett technika beáramlása előtt, friss tőkét biztosít az infrastrukturális fejlesztéseknek, s nem elhanyagolható módon a bevételekkel hozzájárult a költségvetési egyensúly helyreállításához. (Folyamatos zaj.)
Felismerte-e végre a kormány, hogy ezt a fajta kiárusító privatizációt azonnal abba kell hagyni? - szól az utolsó kérdés. Ezzel kapcsolatosan hadd utaljak csak arra az éppen most folyó, reggel kezdődött tanácskozásra, ahol négyszáz, a villamosenergia-iparban járatos szakember, tudós, érdekképviseleti szervezet vezetője, képviselője éppen arról tanácskozik, hogy az előre elhatározott menetben és módon, hogyan történjen az MVM privatizációja.
Ezen állásfoglalás figyelembevételével kerül majd a kormány elé a koncepció... (Zaj. - Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.).., amiben a döntést nyilvánvalóan a képviselő urak is tudni fogják. Köszönöm, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť