DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném ismételten bejelenteni, hogy a Fidesz jelen levő képviselői az elkövetkező szavazásnál nem fogják nyomni a gombot - ellenezzük a 30 órás időkeretben történő tárgyalását a nyugdíjcsomagnak.
(19.00)
Egyesek ugyan elmondhatják azt, hogy ilyen az előző ciklusban nem történt, és ennek megfelelően ilyen nagylelkű talán soha nem volt még a kormánykoalíció - ez azonban nem így van!
Az előbb az egyik képviselőtársam volt kormánypártinak aposztrofált engem is mint korábbi hozzászólót; ezt szeretném cáfolni: a Fidesz e tekintetben nem érintett. (Derültség és zaj a kormánypártok padsoraiban.) Ennek megfelelően annak idején azokban az - adott esetben - ügyrendi kérdésekben együtt küzdöttünk az MSZP-vel és az SZDSZ-szel annak érdekében, hogy a tárgyalásra biztosítani lehessen a megfelelő időtartamot. Ebből az alapállásból bizton állíthatom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ilyen típusú, ilyen fontos törvények ilyen gyors megtárgyalására nem volt példa az előző négyéves ciklusban. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.) Csodálkozom, hogy az SZDSZ annak idején számos kérdésben ennél jóval részletesebb tárgyalást tartott volna szükségesnek, most ilyen hirtelen megváltoztatta véleményét, és a kampányszempontok alapján néhány hét alatt akarja lezavarni egy ilyen fontos törvény tárgyalását.
Azokhoz az érvekhez viszont, amelyek arról szólnak, hogy fontos kérdésekben nem folyt tárgyalás, mindenképpen elmondható, hogy ez a kormány egyetlenegy stratégiai ágazat privatizációjával kapcsolatos kérdést sem hozott ide, az Országgyűlés elé általános megtárgyalásra. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Nem igaz!) Éppen ezért korábban szóló SZDSZ-es képviselőtársam állításai nem valósak, holott erre a törvény lényegében ajánlást tesz a kormánypártok számára; azt a javaslatot - amelyet egyébként a Fidesz is benyújtott -, hogy kötelező legyen ezekről a kérdésekről a parlamentben vitatkozni, nem támogatták.
Térjünk vissza magára a kérdésre! A kormány egy rossz nyugdíjtörvényt akar két-háromheti vita után lényegében - megismétlem - statáriális eljárásban elfogadtatni az Országgyűléssel. (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban.) A Fidesz szerint a kormány nyugdíjcsomagjának kidolgozatlansága és a bevezetésre szánt idő rövidsége miatt nincsenek meg annak feltételei, hogy mintegy hét hónap múlva - igen, hét hónap múlva - egy vadonatúj nyugdíjrendszer induljon be Magyarországon. Az önök sietsége és kapkodása biztos recept a káoszra és az országos méretű fejetlenségre.
Tisztelt Országgyűlés! Mi más is magyarázza ezt a kormányzati sietséget, mint az, hogy a kormánypártok a választási kampányszempontjaiknak rendelnek alá egy olyan nemzeti ügyet, az ország jövőjét, gazdaságát, költségvetését fél évszázadra meghatározó rendszer kialakítását, mint a nyugdíjrendszer? (Moraj a kormánypártok padsoraiban.)
Az MSZP-SZDSZ-kormánynak három éve volt eddig arra, hogy nyugodt körülmények között kidolgozzon és elfogadtasson egy sokak számára megfelelő és a polgárok számára is érthető reformot. Hol volt eddig ez a törvénycsomag? Miért nem előbb hozták a parlamentbe, hiszen eredetileg önök is februárra ígérték ennek beterjesztését?
A nagy sietség láttán, tisztelt képviselőtársaim, feltámad az emberben a gyanú, hogy azért kell alapos vita nélkül és jövő januári kezdéssel a nyugdíjreform, mert így oly módon lehet gyorsan elfogadtatni az új szisztémát, hogy annak tényleges, hátrányos hatásai már csak a választások után lesznek értékelhetőek. Ebben kormánypárti képviselőtársaim a felelősséget együtt viselik, tettestársak a kormánnyal.
Nyilván nem véletlen, hogy a legerősebb nyomást nem a nyugdíjasok vagy a magas tb-járulékot fizetők képesek a kormányra igazán gyakorolni, hanem a bankok és a biztosítótársaságok, akik ebből mielőbbi hatalmas és biztos hasznot remélhetnek. (Puch László: Ez fordítva van!)
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz szerint aggasztó az is, hogy a kormány ismét becsapja a nyugdíjasokat: 3 százalékos többlet reálnyugdíjat ígér, holott a hatályos törvények szerint jövőre ennél magasabb emelés járna. Elégedetlenek vagyunk a polgárok számára kötelezővé teendő magánnyugdíjalapok garanciális szabályaival is. (Puch László: Nem az általános vita zajlik!) Hiába vállal ugyanis az állam végső garanciát, ha csődbe megy egy ilyen nyugdíjalap, végső soron ismét csak az adófizetők állják majd a többiek számláját. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Megkezdtük a vitát?) Nincs megoldva a mai rendszerből az újba való átmenet pénzügyi fedezete sem, így az átállás ismét csak a mai nyugdíjasokat és adófizetőket sújtja. A kormány ismét a polgárok zsebére játszik szerencsejátékot.
Tisztelt Ház! Egy stabil, jól működő, kiszámítható nyugdíjrendszer mindenkinek az érdeke. Fontos, hogy csökkenjenek a járulékterhek. A Fidesz szerint ez a mostani reformterv nem ilyen. Épp ellenkezőleg! Bizonytalanságba dönti mind a mai, mind a jövendő nyugdíjasokat. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Idő!)
Nem ügyrendi, nem eljárási vitánk van a kormánypártokkal, hanem az, hogy a nyári vita meghosszabbítása nélkül, valamint a jövő évi bevezetés nem biztosítja a törvény megfelelő elfogadtatását és megfelelő hatásait.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť