DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Köszönöm. Úgy látom, igazából nem vitatkozunk egymással Hack Péterrel, hanem kiegészítjük egymás véleményét. Csak azért, hogy pontosabb legyen a tájékoztatás: a tényleges helyzet a helyi és a kezdő bírák tekintetében az, hogy a mostani illetményrendszer szerint ez a fajta lépegetés 4 évenként történik meg, és ez azt eredményezi, hogy mondjuk mire 8-9 éves gyakorlattal rendelkezik egy bíró, addigra a kezdő fizetéséhez képest valóban csak egy 15 ezer forintos különbség van; ez az új rendszerben 30-32 ezer forintra bővül. Erre mondom én, ez nem biztos, hogy elegendő. Kérdésként tudom csak megfogalmazni, hiszen én ugyanúgy nem ismerem azokat a hatásvizsgálatokat, mint ahogy a kormány sem, amik erre a kérdésre megfelelő választ adnának.
Az pedig, hogy a költségvetési korrigálás lehetőséget biztosít minden évben: ez minden évben így volt idáig is, ez nem új elem. Minden esztendőben eldönthette a parlament, hogy a költségvetésből mekkora összeget szán a bírák, az igazságügyi dolgozók, az ügyészek fizetésére; és éppen abból adódtak a problémák, időnként úgy gondolta a parlament, a mindenkori kormánypárti többség - idézhetném itt a '96-os költségvetési vitát is, ahol 3 szavazaton múlott az, hogy éppen Hack Péter és Toller László javaslata átmenjen, amely valamelyest talán jobban stabilizálhatta volna a bírói kart, 3 szavazaton múlott mindez! -, de mindenesetre pillanatnyi költségvetési, napi pénzügyi-költségvetési megfontolásokon múlott az, hogy milyen mértékű lesz ez a fizetésemelés, és sok esetben ez nem érte el azt a mértéket, ami valóban pályán tartotta volna a bírákat. Lényegében ezzel a gonddal küszködünk.
Azt gondolom, hogy most, ha már egyszer van egy 3-4-5 éves bírói gyakorlattal rendelkező fiatal bírói kar, akkor nekünk az az elsődleges érdekünk, hogy ezek ott maradjanak a bíróságokon, a megfelelő bírák továbbra is ítélkezzenek, és ezekből lesz majd egy 5-10-15-20 éves bírói gyakorlattal rendelkező bírói kar. Ez jelenti igazából a garanciát arra, hogy azok a szakmai anomáliák eltűnjenek, amikről beszélünk; ez jelenti igazából a garanciát arra, hogy az ítélkezésük gyorsuljon; ez jelenti a garanciát igazából arra, hogy megfelelő bírói kar legyen olyan szempontból is, hogy az utánpótlás képzése is biztosított legyen, hiszen ők tudják majd átadni a tapasztalataikat.
De azt hiszem, az a szabályozása a törvénynek, az a rendelkezése a törvényjavaslatnak, ami úgy szól, hogy nem lehet kevesebb a fizetése - hiszen ma a törvénybe csak ennyi került be, hogy nem lehet kevesebb a fizetése a bírónak, mint az előző évi fizetése -, az ehhez megfelelő garanciát nem nyújt, az évi költségvetési döntések pedig mindig is esetlegesek.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť