DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Balsai Képviselő Úr! Én nyilván nem azt mondtam, hogy csupán azért kell magasabban megállapítani a Legfelsőbb Bíróság elnökének a javadalmazását, merthogy kétharmaddal választja meg őt a parlament; hozzátettem a bíróságnak az önálló hatalmi ág jellegét is, s most még hozzátehetem azt is, hogy ráadásul az országos igazságszolgáltatási tanács elnöke is lesz, tehát pluszfelelősséggel járó feladata is lesz.
Az országos igazságszolgáltatási tanács elnevezésével kapcsolatban, képviselő úr, a jelenlegi alkotmány és az általunk tervezett módosítás is azt mondja ki - teljesen pontosan -, hogy az igazságszolgáltatást a Magyar Köztársaságban bíróságok végzik, illetve aztán ennek felsorolásával, hogy ki mindenki vesz részt ebben.
Ismét szóba került a bírák és az ügyészek pótléka közötti különbség. Arra vállalt kötelezettséget a kormány, hogy az ügyészek és a bírák fizetését azonos módon határozza meg. Ezt meg is teszi a javaslat. A vezetői pótlékoknál természetesen lehet azon vitatkozni, hogy a különböző szinteken a különböző vezetői beosztások minek felelnek meg. Természetesen volt vita az előkészítés során a bíróságok és az ügyészségek képviselői között is, hiszen például nehéz megmondani azt, hogy a bírósági kollégiumvezetőnek ki felel meg az ügyészségen. Mi úgy gondoljuk, hogy közelebb áll az elnökhelyetteshez ez a feladat, mint a főügyészségi osztályvezetőhöz.
Végül: mind a bíróságok, mind az ügyészségek képviselői elfogadták azt a javaslatot, amit végül aztán a kormány is elfogadott.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť