DR. BOROSS PÉTER

Full text search

DR. BOROSS PÉTER
DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Természetes módon robban ki a vita a helyekről és a székhelyekről, az is természetes, hogy kit-kit motivál a hovatartozása vagy éppen a gyökerei. Nekem is nagyon egyszerű volna kizárólag arra szorítkoznom, hogy szeretném, ha Kaposvárott lenne, amennyiben egyáltalán maga az intézmény megszületik - hogy az adott körülmények között célszerű-e a táblarendszert ilyen határidővel és most bevezetni, az egy másik kérdés.
Egy dologra azonban fel kell hívni a figyelmet, mert itt nemcsak táblabíráskodásról van szó, hanem az ország organizációs rendszeréről. Amint tudjuk, az elmúlt negyven év a centralizáció jegyében alakult ki, Budapestre települt úgyszólván minden olyan intézmény, aminek nem kell feltétlenül Budapesten lennie, és életet lehelhet, civilizációs viszonyait javíthatja olyan más városoknak is, amelyek ebből eddig nem részesültek.
Ezért nagyon meg kell fontolni - túl a közlekedési és egyéb problémákon, amelyek, valljuk be, Péccsel kapcsolatban azért mégiscsak joggal felmerülnek - azt a kérdést is, hogy mely városoknak milyen funkciói vannak, azok milyen hatást gyakorolnak a közvetlen környezetre, és amikor az a bizonyos négy vagy öt nagyváros kialakult, akkor a nagy régió szellemében gondolkodunk - és ez vonatkozik az államigazgatás egész szervezetrendszerére és másra is -, vagy pedig szétosztjuk ezeket a funkciókat azért, hogy kisebb körzetekben fejtsenek ki kedvező hatást. Itt a kormányzat elkövette azt az alapvető hibát, hogy annak idején a hetvenes években például a járási közigazgatást megszüntette - mert ez egy alapvető hiba volt -, kiürültek azok a kisvárosok, funkciót vesztettek, ahol korábban emiatt ilyen funkciók voltak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.)
Tehát egy organikus újragondolást javasolok ebben a kérdésben. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť