DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknő. Tisztelt Ház. Két percben nyilván nem lehet mindenre reagálni, ami Áder János képviselő úr felszólalásában elhangzott. Szeretném jelezni, hogy több ponton egybeesik a véleményünk. Az elmúlt héten erre az SZDSZ nevében én is utaltam. A vezetői jogosítványok ellensúlyozására a meglévő önkormányzatok jogosítványait fel lehetne használni, és ebben az irányban a tervezet módosításra szorulhat.
Ugyanakkor szeretnék reagálni egy-két olyan elemre, ami szerintem félreértésekre adhat okot. Az egyik ilyen elem a fizetésemelés kérdése. A benyújtott törvényjavaslat ebben a kérdésben elég egyértelmű. A 136. § (4) bekezdése mondja ki azt, hogy 1998. július 31-ét követően az első fizetési fokozat összege 160 ezer forint - ez ma körülbelül 130 ezer forint -, ami 1998 közepétől az első fizetési fokozatban, tehát a kezdő bírói fokozatban viszonylag jelentősebb fizetésemelést eredményez; hozzátéve azt is - s ez a törvényjavaslatnak két nagyon fontos eleme -, hogy az itt meghatározott 160 ezer forint 1998. július 31-étől 1998. december 31-áig lesz érvényben, 1999. január 1-jétől érvényes alapot pedig majd az 1998-as költségvetésben kell meghatározni. Ez azt jelenti, hogy elszakítja a köztisztviselői bérektől a bírói fizetéseket, ami lényegesen előnyösebb helyzetbe hozza a bírákat, ügyészeket, mint amiben most vannak.
A törvény azt is kimondja, hogy ez az évenkénti megállapított alapösszeg nem lehet alacsonyabb, mint az előző évben, tehát fizetéscsökkenés semmiképpen nem következhet be.
Még fontosabb elem - elnézést, de az SZDSZ nem él azzal a hatvan perccel, ami rendelkezésére áll, ezért ha megengedik, még egy-két mondatot hozzáfűznék -, hogy az eddigi bértáblázattal az a probléma a bíráknál, hogy viszonylag magas kezdőfizetés és négyéves várakozási idő után kicsi lépéseket tesz. A várakozási idő három évre csökkentésével sűrűbbé teszi az előlépést, és ugyanakkor a szorzók változásával nagyobb lépcsőfokozatot tesz lehetővé.
Összességében ami a béreket illeti, az a meggyőződésem, hogy ez a javaslat a bírákat előnyösebb helyzetbe hozza, mint a mostani szabályozás és a mostani rendszer. Tehát azt az igényt, amit Áder János helyesen megfogalmazott, hogy a bírói és az ügyészi béreket valahogy rendezni kellene, szerintem ez a javaslat rendezi.
A másik két elemre majd később szeretnék reagálni. Köszönöm szépen a türelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť