DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én csak egy félreértésre szeretnék ismét reagálni: az MDF szónoka múlt héten is azt a fordulatot használta - az alkalommal Sepsey Tamás -, hogy a Legfelsőbb Bíróságon mintegy felére csökken a létszám, és ezek a bírók csak az úgynevezett jogegységi döntésekkel fognak foglalkozni.
Minden törvény, amit ismerünk, arról szól, hogy a Legfelsőbb Bíróság feladatai közül megmarad a harmadfokú felülvizsgálati feladat, illetve megteremtődik, tehát a Legfelsőbb Bíróság bírái nemcsak a jogegységi döntéssel fognak foglalkozni, hanem mindazokban az ügyekben, amelyekben a megyei bíróságon indul elsőfokon az eljárás, a harmadfokú fórum a Legfelsőbb Bíróság marad.
Megmarad mind a polgári perrendtartás, mind a büntetőeljárási törvény tervezete szerint a felülvizsgálati kérelem lehetősége, aminek az elbírálása bizonyos értelemben szűkített jelleggel, de ennek az elbírálása változatlanul a Legfelsőbb Bíróság feladata lesz. Tehát nem igaz az az állítás, hogy minden feladat megszűnik, és csak a semmisségi határozat marad a Legfelsőbb Bíróságra, és hogyan fog negyven vagy ötven bíró semmisségi határozatot hozni - egy csomó feladata megmarad a Legfelsőbb Bíróságnak. És nem igaz az a beállítás sem, hogy ez a reform vagy a reformnak ez a része pusztán a Legfelsőbb Bíróság tehermentesítését eredményezné.
Még egy elemre szeretnék utalni: a cégbíróságoknál felhalmozódott 60 ezres ügyhátralékkal kapcsolatban különböző vizsgálatok történtek. Az egyik vizsgálat azt bizonyította, hogy ebből a 60 ezer ügyből 20 ezer körül van azoknak az ügyeknek a száma, amelyeknél egy technikai hiba történt: a bíró a jogerősítő záradékot elmulasztotta az iratra feljegyezni. 20 ezerrel tehát nagyon rövid idő alatt lehet csökkenteni; de ez nem ennek a reformnak a problémája, mert a cégbíróság egészen másfajta ügy, és a cégbíróságok közül ma Magyarországon három bíróság van, ahol a cégbírósági eljárás problémát okoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), de az ehhez a reformhoz nem kapcsolható. Ennek a 60 ezer ügynek és nagyon sok polgárt bosszantó ügynek az idehozatala (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szerintem nem a vita korrekt kereteit segíti.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť