DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nyilván az alkotmányügyi bizottság ülése miatt nem hallhatta Toller képviselő úr azt, amit elmondtam a hozzászólásomban az előzetes normakontrollal összefüggésben. Nagyon beszédes ténynek gondolom azt, hogy a kormány nem azt nyújtotta be, amiről Toller László képviselő úr beszélt, vagyis az előzetes normakontrollnak valóban a köztársasági elnök joga kivételével való eltörlését, hanem kizárólag a kisebbség jogának eltörlésére irányul. Ez nagyon beszédes, a gondolkodásmódra világosan utal. Ennek következtében, ha olyan javaslat érkezik az ellenzéki pártokhoz, hogy tárgyaljunk az előzetes normakontroll megszüntetéséről, ez nem egy élő intézmény, nem megfelelő, az Alkotmánybíróság sem szereti - ez több indítványban megfogalmazódott -, nyilván egészen másképp nézne ki a helyzet. Itt viszont egy törvénymódosítási javaslatban két olyan pont van, amelyik mindegyik az ellenzék kisebbségi jogainak korlátozására irányul. Vagyis erről kellene beszélni, hogy a kormány miért nyújt be ilyen javaslatokat az Országgyűlés elé.
Természetesen az előzetes normakontroll általános eltörlésével kapcsolatban meg lehet vitatni, ezzel lehet foglalkozni. A Fidesz álláspontja az, hogy nincs szükség ilyen előzetes normakontrollra, azonban ez a jelenlegi helyzet meglehetősen ellentmondásos ahhoz, hogy miközben a kormány egy kisebbségi jogosítványt akart megszüntetni, azonközben vagy meggondolatlanságból, vagy nagyon is tudatosan, szándékosságból kizárólag a kisebbségi jogok megnyirbálására törekedett. Ez nem elfogadható eljárás, ennek következtében ez meglehetősen megnehezíti az egyeztetést ezekben a kérdésekben. Ráadásul ez egy kiragadott pont az egész törvényből, amely tekintetében ilyen értelemben szintén kilóg a lóláb, hogy miért terjesztették ide.
Az pedig, hogy ezt hogyan akarta megtárgyaltatni az Országgyűléssel a kormány, szintén említésre méltó. Azt szerette volna, hogy egy ilyen nagy jelentőségű törvénynél, amelynél nagy vita várható, egyszerűen a mai napon menjen le a vita. Hosszú küzdelem után sikerült elérni a házbizottságban azt, hogy végül is legalább még egy héttel meghosszabbodjék ez a vita. Erről is csak úgy tudtam meggyőzni Gál elnök urat, hogy jeleztem: ilyen a magyar rendszerváltás történelmében még nem fordult elő, hogy egy kétharmados törvényt ilyen rövid benyújtási határidővel ilyen módon tárgyaljon meg, ráadásul úgy, hogy a pártok között nincsen egyetértés. Ez jogtörténeti esemény lett volna; ettől az elnök úr valószínűleg megijedt.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť