BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Én viszont a halálbüntetés kérdésében szeretném elismételni azt az álláspontot, amelyet már sokszor sokan elmondtak. Igaz, az ártatlanokat kell védeni - csakhogy jól tudjuk, hogy tévedhetetlen bíróság nincs.
Torgyán József Szingapúrról beszélt az imént. Szingapúr egy olyan ország, ahol van halálbüntetés, és éppen néhány hónappal ezelőtt fordult elő Szingapúrban az, hogy tévesen ítéltek halálra és végeztek ki egy történetesen Fülöp-szigeti bevándorló szolgálólányt egy gyilkossági ügyben. Ahol halálbüntetés van, ott van téves halálbüntetés is - legalábbis lehet téves halálbüntetés is -, és lehet téves kivégzés is. És lehet nem véletlenül téves, hanem közéleti, politikai nyomás alatt meghozott téves nyomozási eredmény és téves halálbüntetés.
(10.40)
(Boros Lászlót dr. Kávássy Sándor váltja fel a jegyzői székben.)
Ez ellen garancia nincs, és ez az egyik fő indok - nem az egyetlen, de az egyik fő indok - amellett, hogy ne legyen halálbüntetés, és ebben a kérdésben sokan nem fogjuk elfogadni Torgyán József itt kifejtett álláspontját.
A másik ok pedig az, hogy az is köztudott, hogy a halálbüntetésnek nincs nagyobb elrettentő ereje azokra, akik halálbüntetéssel sújtott bűncselekményt követnek el, mint más súlyos büntetési formáknak, hiszen aki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül, nem szokta mérlegelni azt, hogy vajon halál- vagy életfogytiglani büntetés vár reá, hanem azt szokta mérlegelni, hogy elkapják vagy nem kapják el.
Azt gondolom tehát, sok, két percben nem ismertethető érv alapján is, az itt röviden összefoglalt érvek alapján is, hogy nincs okunk arra, hogy elfogadjuk azt a szemforgató álláspontot, hogy Torgyán József ideiglenesen akarja visszaállítani a halálbüntetést. Nagyon jól tudjuk, hogy azok az érvek, amelyeket itt felsorolt, egy év múlva is, két év múlva is, meg tíz év múlva is, meg húsz év múlva is igazak lesznek, úgy akarja ideiglenesen bejelenteni, mint ahogy a szovjet csapatok állomásoztak ideiglenesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Magyarországon. Köszönöm szépen. (Moraj az FKGP padsoraiban. - Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť