DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma egy olyan expozénak voltunk a tanúi, amely számunkra, még ha nem is mindenben egyetértő, sok vonatkozásban, úgy érzem, ennek ellenére figyelemre méltó. Kár, hogy időnként kampányjellegű beszéddé változott, különösen az utolsó négy percben, de a humoros befejezés talán feloldotta bennünk a feszültséget.
Képviselő úr, nem értek egyet önnel a házasságon belüli erőszak témájában. Bár nincs 35 éves ügyvédi múltam, de azért néhány éves gyakorlatom van. Sajnos, ez előforduló eset. Úgy érzem, hogy a nők érdekében és védelmében nemcsak a testi sértést kell házasságon belül büntetni, hanem ha erőszakos cselekmény fordul elő, akkor az erőszakos cselekményt, különösen amikor súlyos lelki sérelmeket is okoz, így ezt a fajta a cselekményt is. Egyébként az ön ilyen típusú elutasításával nem értek egyet.
A halálbüntetésről és annak időleges visszaállításáról elmondták a véleményt. Én azonban azt hiszem, ön a minősített esetekre gondol és nem általánosságban. A minősített eseteknél viszont az én álláspontom nem esik öntől olyan messze, a különös kegyetlenséggel, a nyereségvágyból, a bérgyilkosságból elkövetett emberölések visszatartásánál nem vagyok benne biztos, hogy nem elrettentő-e a halálbüntetés. Én közelebb állok ahhoz a véleményhez, hogy igenis elrettentő.
A büntetési tétel alsó határának felemelését jónak tartom, de igaza volt Kónya Imre úrnak abban, hogy ha a felső tételt nem emeljük, akkor összetolódik a kettő, és igazán a mérlegelés nem szerencsés, vagy nem lesz sikeres.
És még valami: valóban igaz, hogy akkor lesz eredményes a büntetőjogunk, ha a bűncselekmény feltárása felgyorsul, következetes lesz és minél előrehaladottabb.
Engedjen meg egy szójátékot a legvégén, gondolom, csak nyelvbotlás volt. Ön azt mondta, hogy az eljárás "eltököltsége", utána kijavította, eltökéltségről van szó. Amennyiben szóbotlás volt, elfogadjuk humornak, amennyiben utalás volt, ugyanúgy el tudjuk így fogadni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť