TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nem a halálbüntetés kapcsán akarok polemizálni Torgyán képviselő úrral, azt már megtettem az alkotmánykoncepció vitája során több ízben is. A Kisgazdapárt, ha hatalomra jut, ugyanúgy kénytelen tudomásul venni, hogy Magyarországon van egy Alkotmánybíróság, és ennek megfelelően fog működni - ha jogállami keretek között akar maradni.
A házasságon belüli nemi erőszak pönalizálásával kapcsolatos kormányzati elképzelések időszerűségéről nagyon röviden:
A családon belüli erőszak problémája, amelyhez szorosan kötődik ez a dolog, hosszú évek óta szerepel a különböző emberi jogi szervezetek napirendjén. Tudja, tudnia kell Torgyán képviselő úrnak is és másoknak is, hogy Magyarországon alakult olyan társadalmi egyesület, amely ezt a kérdést vállalta föl. És azt is tudni kell, hogy - ha jól tudom - 1994 novemberétől az Alkotmánybíróság előtt van egy indítvány. Azt is tudnia kell Torgyán képviselő úrnak és mindenkinek, aki ezzel a kérdéssel itt, a parlamentben különböző oldalon foglalkozott, említést tett és olykor - számomra elfogadhatatlan stílusú - humorba fullasztotta mondanivalóját, hogy tudniillik azokban a demokráciákban, ahol a nők egyenjogúságának értékét elismerik, ott mindenütt ennek fényében értékelik át az egész jogrendszert, és sorra veszik fel a büntetőjogba a házasságon belüli nemi erőszak kérdését, szüntetve meg azt a diszkriminációt, amelyet most ez a javaslat megszüntet.
Én az időszerűségét még abban is látom, hogy Európában sorba megy végbe ennek a dolognak a pönalizálása, vagy úgy, hogy a parlament, vagy úgy, hogy a bíróságok, vagy pedig úgy, hogy az alkotmánybíróságok teszik ezt a kérdést a helyére. Pillanatnyilag - tudomásom szerint - Európában nyolc országban került be a büntetőjogba ez a dolog (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), s úgy gondolom, csak dicsérni lehet a kormányt, hogy ebben a kérdésben hamarabb lépett, mint az Alkotmánybíróság. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť