TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem szólnék többet erről a témáról, de nagyon röviden most mégis tehát a házasságon belüli nemi erőszak kérdéséről. Kérem szépen, a nemi erőszak - akár házasságon belül, akár házasságon kívül követik el - erőszak. Mégiscsak furcsa az, hogy jogrendszerünkben voltaképpen a nemi erőszak az egyetlen olyan bűncselekmény, amelyet házastársak egymás sérelmére büntetlenül követhetnek el. Ez az egyik dolog.
A másik dolog: semmi más nem történt, mint az ide vonatkozó paragrafusból a jogalkotó kivette az első bekezdésből azt a kitételt, hogy "házassági, élettársi közösségen kívül". Ez történt, semmi egyéb.
Ami pedig a bizonyítás kérdését és az ezzel való visszaélés lehetőségét illeti - ami a két percbe belefér -, kérem szépen, általában az ilyen típusú bűncselekményeket, akárhol követik el, tehát a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket igen nehéz bizonyítani. Ha elegendő érvül szolgálna az ilyesmi, hogy nehéz bizonyítani valamely bűncselekmény pönalizálásával kapcsolatban, akkor azt kell mondjam, hogy a korrupciót sem lehetne a Btk.-ba felvenni mint bűncselekményt, mert legalább olyan nehéz bizonyítani.
Ami pedig a visszaélés lehetőségét illeti - nemcsak ön, kedves képviselőtársam, hanem más, jogász végzettségű képviselőtársaim is -, elmondták, hogy vissza lehet élni vele. Igen, mindennel vissza lehet élni, ezzel is. Az ilyen visszaélések megelőzésére azonban megítélésem szerint kellő védelmet biztosít egyfelől a hamis vád bűncselekményének jelenléte büntetőjogunkban, másfelől pedig a büntetőeljárás-jognak a terheltet és az ártatlanság vélelmét védő egész garanciarendszere. Hát azért higgyünk a Btk.-ban, és higgyünk abban, hogy ilyen diszkrimináció a XX. század végén nem illendő, hogy benne maradjon a Btk.-ban. Elnézést kérek, elnök úr. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť