KŐSZEG FERENC

Full text search

KŐSZEG FERENC
KŐSZEG FERENC (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Még az előbb nyomtam meg a gombot, tehát Dávid Ibolya felszólalásához akartam hozzászólni, sajnálom, hogy nincs itt a képviselőtársam. Azzal kezdem felszólalásomat, hogy nagyon egyetértettem vele azzal kapcsolatban, amit a szervezett bűnözésről mondott, és azt gondolom: sok tekintetben sokkal szakszerűbben fogalmazott meg hasonló gondolatokat, amelyekre én is utalni próbáltam.
Természetesen nem ezért kértem szót, hanem egy ellenvetésnek akartam hangot adni. Beszélt a rendőrségnél végbemenő folyamatokról, beszélt a rendőrök távozásáról, méghozzá olyan összefüggésben beszélt erről, mint ami a jelen kormányzat hibája. Nem akarok belemenni abba a rendkívül bonyolult kérdésbe, hogy a rendőrlétszám és a bűnözés emelkedése hogyan függ össze. Csak hadd jegyezzem meg azt a trivialitást: úgy is nézhető a dolog, hogy minél több a rendőr, annál több a bűncselekmény, ugyanis minél több a rendőr, annál több bűncselekmény válik ismertté. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy jól működő rendőrség kevesebb bűncselekményt fog észrevenni, mint egy rosszul működő rendőrség.
Ugyancsak nagyon kétlem azt, hogy a rendőrlétszám, sőt a rendőrfizetés és a bűncselekmények száma között ilyen egyenes vonalú összefüggés lenne. De a legfontosabb, amit megjegyezni szeretnék: a rendőr-fluktuáció nem ennek a kormánynak a kormányra kerülése után kezdődött, az végig jelen volt, '89-ben kezdődött.
Voltak olyan elemei ennek a történésnek, amelyek pozitívak. Például az, hogy az előző kormány alatt bevezették: a rendőrök csak bizonyos szakképzettséggel kerülhettek utcai szolgálatra, ez csökkentette a rendőrlétszámot. De a '94-95-ben végbement nagyarányú csökkenés elsődleges oka az volt, hogy a rendőrségi törvény értelmében 1300 rendőr ment nyugdíjba ötven-ötvenegynéhány éves korban, mert a rendőrségi törvény ezt lehetővé tette. Azt gondolom, nem egy bölcs dolog, ha (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) éppen a szakmai képzettségük, szakmai hatékonyságuk tetőfokán álló rendőrök elmehessenek nyugdíjba teljes nyugdíjjal. Úgy gondolom, ez az egyik oka a rendőri fluktuációnak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť