DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A nemzetközi katonai együttműködési formák sorában ma már általános gyakorlatnak tekinthető, hogy egyes országok katonai egységei kiképzési feladatok végrehajtására más országok gyakorlótereit veszik igénybe térítés ellenében abban az esetben, ha a feladatok jellegéből adódóan azoknak teljesítése hazai körülmények között nem vagy csak korlátozott mértékben lehetséges.
A Magyar Honvédség egyre szélesedő két- és többoldalú katonai, szakmai együttműködést folytat más államok hadseregeivel. Ennek következtében ismertté váltak azok az adottságok - és ezekkel összefüggésben különböző katonai kiképzési feladatok végrehajtásának lehetőségei -, amelyeket a mi gyakorlótereink kínálnak. Ezeket az adottságokat megismerve több ország katonai vezetői érdeklődést mutattak gyakorlótereink térítés ellenében történő igénybevételének lehetőségére.
Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának előzetes elvi egyetértését követően a honvédelmi tárca haladéktalanul megkezdte az ilyen típusú együttműködés jogi kereteinek megteremtését. Ezzel egyidejűleg, a magyarországi helyzet előzetes felmérése után, a szlovén, az olasz és holland hadsereggel folytatunk konzultációkat, mivel komoly érdeklődést tanúsítottak 1997-ben magyarországi gyakorlótereken történő kiképzés végrehajtására. Az eddig történt egyeztetések eredményeként az alábbiakban tudom összefoglalni azokat a szempontokat, amelyek alapján javasoljuk az Országgyűlésnek, hogy járuljon hozzá a szerződések megkötéséhez:
Békeidőszakban is működő gyakorló- és lőtereink rendelkeznek olyan szabad kapacitással, amely lehetővé teszi külföldiek által történő használatát.
(19.10)
A Magyar Honvédség számára fontos szempont az a bevétel, amelyet bérleti díjként fizetnek a külföldi katonai alakulatok. Ennek a mértéke megegyezik azzal, amelyet európai országok más európai országoknak szoktak fizetni hasonló esetben. A külföldi egységek logisztikai biztosítását a katonai szervezeteken kívül hazai polgári szervezetek végzik szintén térítés ellenében.
Az előterjesztésben szereplő gyakorlatok között van olyan, amelyen magyar katonai alegységek közreműködőként vesznek részt. Tehát ezek a magyar egységek kiképzését is elősegítik.
A külföldiek által igénybe veendő gyakorló- és lőterek használatának jellege azonos a Magyar Honvédség tevékenységének jellegével. Így a gyakorlótereken vagy azok környezetében a lakosság életrendje szempontjából vagy ökológiai szempontból a megszokottól eltérő hatásokkal nem kell számolni. Mégis a környező önkormányzatokat érintő esetleges többletterhek ellentételezése érdekében a tervezet a kiadásokkal csökkentett bevétel 3 százalékát az önkormányzatok részére, 5 százalékát pedig - az esetleg felmerülő környezeti károk fedezetéül - környezetvédelmi célra különíti el.
Az új típusú katonai tevékenység alkotmányos kereteit, különösen a kétoldalú végrehajtási megállapodások megkötését hivatott segíteni a H/4259. számú országgyűlési határozati javaslat. Ennek lényege: kedvezőbb kárfelelősségi szabályok és igénybevételi díjfizetési kötelezettség mellett a korábbi hazai békepartnerségi gyakorlatokon és IFOR-SFOR-erők viszonylatában már eredményesen alkalmazott úgynevezett PFP-SOFA jogállási egyezmény alkalmazására történő kötelezettségvállalás; másfelől a minden külföldi féllel szemben alkalmazandó keretelőírások nyújtása.
A határozat ezenkívül hosszabb távra rögzíti a térítéses igénybevétel alapvető elveit, feltételeit, követelményeit, engedélyezési módját. Mivel a hazai gyakorló- és lőterek külföldi fegyveres erők által történő igénybevétele ezen egységeknek az országhatáron történő átlépését feltételezi, a kormánynak az Országgyűlés előzetes hozzájárulását kell kérnie. Erre irányul a H/4260. számú országgyűlési határozati javaslat.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Magyar Honvédség jobb felkészítése, továbbá a kijelölt gyakorló- és lőterek hasznosítása érdekében értsen egyet az előterjesztésekkel, és döntsön a két országgyűlési határozati javaslat elfogadásáról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps mindkét oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť