HORVÁTH VILMOS

Full text search

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtáraim! Tisztelt Ház! Egy hosszú-hosszú eljárás végére értünk. Mint tisztelt képviselőtársaim tudják, 1995 decemberében több ellenzéki képviselő kérdést és interpellációt intézett a kormány tagjaihoz a magyar-orosz olajszállításokkal, illetve az azzal kapcsolatos esetleges politikai összefonódásokkal kapcsolatban. Ennek nyomán az elmúlt év januárjában az Országgyűlés hatpárti parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amelynek az volt a feladata, hogy az alelnök asszony által előbb elmondott tárgykörben vizsgálódásokat végezzen.
Több ezer oldalnyi anyagot vizsgáltunk át, több száz órányit üléseztünk, és több tucat érintett személyt hallgattunk meg ebben a témakörben. Ennek a nyomán körülbelül két hónappal ezelőtt a bizottság a parlament elé terjesztette azt a jelentést, amelyhez valamennyi frakció, valamennyi képviselő elmondhatta a véleményét. Egyébként ezt a bizonyos bizottsági ajánlást, amit valamennyi képviselőtársunk megkapott, a bizottságban öt igennel és egy tartózkodással fogadtuk el annak idején.
A vitára különösebben nem kívánnék reagálni, itt megismétlődtek tulajdonképpen ugyanazok az érvek egy-egy frakció, illetve egy-egy képviselő részéről, amit már korábban is elmondtak. Akkor, amikor a bizottság előadójaként két hónappal ezelőtt ismertettem a bizottsági jelentést, elmondtam, hogy ez a jelentés egy olyan legkisebb közös többszörös, amely valamennyi frakció számára - akkor úgy tűnt - elfogadható lesz. Ehhez a jelentéshez a parlamenti vita kapcsán hat módosító indítvány érkezett be, amelyek közül kettőt támogat a bizottság, és ugyanazt a kettőt támogatja a kormány; tehát bizottságunk ezzel a két módosítással ajánlja ennek a jelentésnek az elfogadását.
(17.50)
Ha úgy tetszik, az is történelmi tény, hogy 1990 óta ez az első olyan parlamenti vizsgálóbizottság, amely elvégezte munkáját, befejezte munkáját, egy konkrét javaslatot hozott a parlament elé, amelyről szavazunk, és elfogadjuk. Azt hiszem, hogy ez más bizottságok számára is jó példa lehet. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť