DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretném megismételni azt, amit sok héttel ezelőtt mondtam az általános vita kezdetén: ez a törvényjavaslat persze nem egy optimális javaslat; egy lehetséges és szükséges kompromisszum, amiről itt most szó van.
Az eddig elhangzott hozzászólásokkal kapcsolatban hadd mondjam azt, hogy én is azok közé tartozom, akik nem szeretnék a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket; az önkormányzat működési zavarait, a tanuló fázissal és nagyon sok tényezővel összefüggő diszfunkcióit nem szeretném úgy minősíteni, hogy emiatt teljességgel adjuk fel az önkormányzatiság elvét. Azon a véleményen vagyok, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok - hasonlóan a nyugat-európai demokráciákban működő hasonló típusú testületekhez - alapvetően a teherviselők önkormányzatai, és ez munkavállalókat és munkaadókat jelent. Ezzel együtt el tudom azt képzelni, hogy a munkaadói oldalon, munkaadói minőségben a települési önkormányzatok vegyenek részt a társadalombiztosítási önkormányzatokban, esetleg négy főnél nagyobb mértékben is.
A betegegyesületekkel kapcsolatban a kormány már korábban egyetértett azzal, hogy az önkormányzat bizottságaiba célszerű a bevonásuk, mint ahogy más egészségügyi érdekképviseleti szervezeteknek is a jelenlegi helyzetben ott lehet a helyük. Már csak azért is, mert Magyarországon több ezer helyi betegszervezet működik, számos fogyatékosszervezet, egyesület; nem nagyon hiszem, hogy ezek rendezettségének a foka, egyáltalán az ezzel kapcsolatos civil kezdeményezések helyzete azt ma lehetővé tenné, hogy közülük öt vagy hat, vagy kilenc fő valamilyen úton-módon ebbe az önkormányzatba odakerülhessen úgy, hogy ezt ne súlyos érdeksérelmek árán kelljen megoldani. Ezzel együtt úgy gondolom - ahogy Németországban, más országban is elfogadott -, hogy gyakorlatilag itt a munkavállalói oldal oldja meg az ellátottak képviseletét is.
Ami az összeférhetetlenségi szabályokat illeti, a magam részéről, a kormány részéről megfontolhatónak tartanánk azt, ha a kapcsolódó módosító indítványokban egy-két korábbi, nem pontosan fogalmazott javaslat esetleg újból visszaköszönne; akkor a kormányzat ezeknek a javaslatoknak a támogatását meg tudná fontolni.
Azt gondolom, az idő sok mindent megszépít, és ezért ma már sokan úgy emlékeznek a társadalombiztosítás felügyelőbizottsági irányításának az időszakára, hogy ez valamilyen egészen kellemes, könnyű, jogszabálysértés-mentes időszak volt. Én nem egészen így emlékszem erre vissza: voltak akkor is problémák, zavarok és viták, csak talán nem kaptak ekkora nyilvánosságot. Ezzel együtt kifejezetten szerencsétlennek tartanám, ha a '91 és '93 között működött modell éledne most újjá, és jórészt a pártok képviselőiből álló felügyelőbizottság igazgatná az alapokat. Nagyon nem szeretném, ha a társadalombiztosítás körül amúgy is túlságosan politizált légkör esetleg egy ilyen felügyelőbizottsági működéssel tartós maradna, vagy tovább erősödne. Ezzel együtt azt hiszem, hogy egy ilyen típusú irányítás a nemzetközi gyakorlatban is példátlan lenne.
Ami pedig a választásokat illeti, ez a szociális típusú választás egy későbbi időszakban elképzelhető megoldás. Hozzáteszem - nagyon hangsúlyozva és kicsit ismételve is azt, amit Hegyi Gyula képviselőtársam mondott -, hogy ez messze nem azonos egy általános választással, egy parlamenti vagy egy helyi önkormányzati választással, hiszen a munkahelyeken történik, és ott különböző szakszervezetek listáira lehet szavazni. Hozzáteszem, hogy ez még mindig nem oldja meg azt az egyenlőtlenséget, ami a munkaadói oldalon van, hiszen a munkaadói szervezeteknél is akkor nyilván jogosan igényelnék a munkavállalói érdekképviseletek, hogy valami azonos rendszerben történjen meg a választás. Tehát nem csupán arról van szó, hogy most már eltelt rengeteg idő, nincs idő, és ezért kényszerülünk a delegálásra. Ez a delegálás nem valamiféle ilyen sátáni sugallat, hanem egyszerűen nagyon sok országban meglevő és létező gyakorlat, a munkaadói oldalon - mint ahogy elhangzott - 1993-ban is ez a megoldás érvényesült. Tehát tudatosan választottuk ezt a megoldást.
Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy a törvénytervezet még ebben a szükséges és lehetséges kompromisszumkeresési folyamatban is hosszú hónapokon át készült. Talán azért került ilyen későn ide, mert a társadalombiztosítási önkormányzatok körül folyt egyfajta, tényeken alapuló, de jórészt mesterséges hangulatkeltés és mesterséges hangulatgerjesztés is. Nagyon szeretném óvni magunkat attól, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat körüli zavarokat, a vagyongazdálkodásban vagy más területeken elkövetett jogszabálysértéseket itt azonosítsuk vagy összemossuk az egészségügy működési problémáival és zavaraival. Azt hiszem, hogy két teljesen különböző dologról van szó; helyes lenne itt, ebben a vitában is ezeket a kérdéseket külön kezelni.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť