DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt egy-két mondatot hadd szóljak arról a többször elhangzott sommás megjegyzésről, miszerint a magyar egészségügy súlyos meg még súlyosabb válságban van, meg a történelme legsúlyosabb válságát éli.
Én nem a mundér becsületét szeretném védeni, de ha igazán válságra kíváncsiak, tisztelt képviselőtársaim, azt javaslom, hogy néhány közép-kelet-európai országban érdemes lenne körülnézni - és nem azokban, amelyeknél nyilván az összehasonlítás lehetőségei nincsenek meg. Én azt gondolom, bánjunk csínján ezzel a "válság" kifejezéssel, már csak a becsülettel, tisztességgel hivatásukat teljesítők védelmében is.
A másik: kivel kötöttünk kompromisszumot? Én azt gondolom, természetesen fontos az, hogy a szociális partnerekkel jutottunk egy általuk több pontban elfogadható, más pontokon tudomásul vehető kompromisszumra - én nem becsülném le ennek az értékét. Magyarországon az Érdekegyeztető Tanácsban már számos, nagyon fontos megállapodás született meg, amelynek komoly politikai hatása volt; hatása volt a törvényhozás munkájára, a bérmegállapodásoktól kezdve a munka világával összefüggő számos törvényjavaslat innen indult ki. Tehát én azt gondolom, hogy ezt lebecsülni nem szabad, és a szociális piacgazdaságok általában így működnek. Nem szeretnék most olyan példákat említeni, mint a Moncloa-paktum, vagy még említhetnék jó néhány példát. Azért erre is próbáljunk egy picit gondolni!
Végül hadd jegyezzem meg: én úgy gondolom, hogy a változást a társadalombiztosítási önkormányzatok tevékenységében nem csupán az összetétel változása garantálhatja, bár kétségtelen, hogy az is, mint ahogy az összetételben is vannak változások. Azért ebben a törvénytervezetben lényegesen változnak a jogkörök: megerősítjük a felügyelőbizottságot, részt vesz a kormány delegált csoportja is a felügyelőbizottságban. És felhívom a figyelmet arra, hogy a delegálási kört is egy módosító indítványban kiszélesítésre javasoltuk, tehát itt is van egyfajta elmozdulás.
Ez a négyszer kilences megoldás, úgy gondolom, egy picit már más minőséget is jelent; ilyen alapon az egészségügy nagyon sok szereplőjének ott lehetne a helye, a kórházszövetségtől kezdve a köztestületi, szakmai érdekképviseletekig bezárólag, de akkor ez már réges rég nem teherviselői önkormányzat, hanem, mondjuk, egy olyan nemzeti egészségügyi tanács, amelynek a létrehozását különben - konzultatív fórumként - magunk is kezdeményezni szeretnénk az új egészségügyi törvény tervezetében.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť