DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! A közvélemény általában a hegyeshalmi határátkelő problémáit ismeri. Választókörzetemben, a soproni határátkelőnél, különösen április elseje óta nehezedett meg a határon való átjutás. A magyar oldalon akár öt sáv is rendelkezésre állna a személygépkocsin utazóknak, de az osztrák oldalon csak két sáv van, és azok közül is általában csak az egyik üzemel. Ráadásul április elseje óta, a szigorított ellenőrzés miatt, fokozottan nehéz az átjutás.
Befelé viszont hasonló nehézségek jelentkeznek. Az utazók néha egy óránál is hosszabb időt töltenek várakozással. Ezt persze, akik az autóban ülnek, néha több órásnak is érzékelik. Ez különösen azokat érinti hátrányosan, akik naponta, hivatalos munkavállalási engedéllyel járnak Ausztriába dolgozni.
A soproni kereskedők, vendéglátók a bevásárlóturizmusra építve az utóbbi időben is bővítették, fejlesztették vállalkozásaikat, újabb alkalmazottakat vettek fel. A nehéz határátjutás miatt az osztrák bevásárlóturizmus is csökken, így várható az, hogy az alkalmazottakat elküldik. Tehát növekedhet a munkanélküliség, ugyanakkor csökkenhetnek az adóbevételek, ami nemcsak Sopront érintheti hátrányosan, de hátrányos az egész ország számára is. Fogadóórámon ezt már többen szóvá tették, de az ipartestület közgyűlésén is felvetették ezt a problémát. A napi átlagos forgalom általában 15-20 ezer fő. Április elsejéig fokozatosan növekedett is, körülbelül 18 százalékkal, de azóta stagnál a forgalom, feltehetőleg visszaesés következhet be a jövőben. Egy nagy elkerülő út építésére van már ugyan egy terv, van is egy sikeres Phare-pályázat, de azt nem tudjuk még, hogy mikor épülhet meg.
Kérdezem tehát, milyen lehetőséget lát államtitkár úr a problémák megoldására. Várom a válaszát, de az érintettek is figyelemmel kísérik azt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť