AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány fontosnak és szükségesnek tartotta és tartja, hogy a '97. január 1-jei energiaár-emelések hatásainak mérséklésére a lakosság rászorult rétegei a nyugdíjak, a szociális ellátások és a bérek emelésén kívül, ezek hatását kiegészítve, külön célzott támogatást is kapjanak. Ezért kezdeményezte a kormány az Energia Alapítvány létrehozását, amelynek célja és feladata az, hogy a rászorultak energiaszámláik kifizetéséhez segítséget kapjanak.
Az energiaár-emelések lakosságot érintő hatásai részleges ellentételezésének megvalósítása érdekében a kormány 1003/97. (I.17.) határozatában rendelkezett a konkrét teendőkről. A határozat rögzíti azt is, hogy a feladat megoldására, a támogatás lebonyolítására az energiatársaságok részvételével létrehozandó alapítványhoz a kormány a kompenzáció céljára elkülönített 1 milliárd forinttal járul hozzá.
Az energiatermelő- és szolgáltató társaságok részvételével létrejött az Energia Alapítvány, elkészült alapító okirata. Az alapítvány cégbírósági bejegyzése jelenleg még folyamatban van. Az Energia Alapítvány forrásait a kormány és az energetikai társaságok közösen teremtették meg. '97-ben több mint 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a kompenzáció céljaira, miután a kormány által biztosított 1 milliárd forinthoz az energetikai társaságok 500 millió forintot meghaladó összeget ajánlottak föl.
A kormányhatározat kijelölte a támogatandó kört is. Ennek alapján támogatásban részesülhet az, aki az önkormányzattól rendszeres szociális támogatást kap, tehát aki rendszeres szociális segélyben, munkanélküliek jövedelempótló támogatásában vagy normatív közgyógyellátásban részesül, illetve akivel közös háztartásban él olyan személy, aki e támogatások valamelyikében részesül. Igényelheti a kompenzációt az is, aki az önkormányzattól rendszeres támogatást nem kap, de szociális helyzete alapján rászorult, s ezt megfelelő módon igazolja.
A támogatás számlajóváírás formájában történik. A támogatás összege az áremelkedés 50 százalékában maximált. A lakosság tájékoztatására s az igények felmérésére minden fogyasztó tájékoztatót és adatlapot kap. Ezek kiküldése már megkezdődött. Az igénylést az önkormányzatok gyűjtik össze és továbbítják '97. május 23-ig az alapítványhoz, az alapítvány dönt a jogosultságról és a támogatás mértékéről. A számlajóváírás először a nyári villanyszámlákon jelenhet meg.
Magam is tisztában vagyok azzal, hogy az alapítvány pénzügyi forrásai jelenleg csak a villamosenergiaár-emeléssel kapcsolatos kompenzációt teszik lehetővé. A kormány és az alapítvány szándéka, hogy az alapítvány tevékenysége a továbbiakban a gázszolgáltatás területére is kiterjedjen.
(15.40)
Mint képviselő asszony előtt is bizonyára ismert, az alapítvány nyílt, bármikor lehet csatlakozni tevékenységéhez, s a kormány számít is további energetikai társaságok, főleg a gáztársaságok aktív részvételére.
Ehhez kapcsolódóan szükségesnek tartom hangsúlyozni, hogy míg a kompenzációban való részvétel egyik oldalról - a kormány szándéka szerint - a rászorulókon való segítés, a másik oldalról viszont találkozik az energiaszolgáltatók alapvető üzleti érdekeivel is.
Képviselő asszony második felvetésével, a felhalmozódott közüzemidíj-hátralékokkal kapcsolatban úgy gondolom, hogy e kérdést nem lehet összemosni a kompenzáció kérdésével. Közismert, hogy a jelentős közüzemidíj-hátralékkal rendelkezők egy része notórius nemfizető, s csak egy részük az, aki valóban nehéz szociális helyzete miatt nem képes adósságát rendezni. A szociálisan rászorultak részére az önkormányzatok a szociális feladataik ellátásához biztosított normatív állami támogatás felhasználásával, saját erőforrásaik bevonásával rendszeresen adhatnak lakásfenntartási támogatást.
Véleményem szerint nem lenne célszerű és főleg nem lenne társadalmilag igazságos a nagy összegű felhalmozódott díjhátralék kezelésére általános javaslatot készíteni, hiszen ezzel éppen a díjfizetés alól kibújni szándékozók kapnának védelmet és további biztatást, sőt, mivel az ilyen támogatások mindig felsőkorlátosak, éppen azoktól venne el támogatási lehetőségeket, akik pedig arra a leginkább rászorultak.
Meggyőződésem, hogy csak egyedi elbírálással lehet eldönteni, és erre csak a helyi viszonyokat jól ismerő önkormányzatok képesek, hogy a nagy díjhátralékosok közül kik azok, akiknek támogatása szociális helyzetük alapján valóban indokolt.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť