DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nem osztom minden tekintetben képviselő asszony aggodalmát a filmgyártás nehéz helyzetét illetően. Ha csak a számokat nézzük, azt kell látnunk, hogy a nehéznek mondott időszakban is évente 12-15 nagyjátékfilm készül el, a dokumentumfilmek száma pedig az 50-et is meghaladja.
Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a film ügyében nem sikerült áttörést elérni a költségvetési alkufolyamat során. Ennek ellenére '97-ben 900 millió forint jut a Mozgókép Alapítványnak, 25 millió a Történelmi Film Alapítványnak, és a Nemzeti Kulturális Alap mozgóképes szakkollégiuma is mintegy 100 millió forintot fordít filmes pályázatok támogatására.
Képviselő asszonynak igaza van abban, hogy a hazai moziforgalmazást és az egyre szaporodó kereskedelmi csatornákat is elárasztották a külföldi, elsősorban amerikai filmek; ez azonban nem magyarországi sajátosság, világtendencia, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell tennünk ellene. Egyrészt dolgozunk azon, hogy egy olyan járulékoltatási rendszert készítsünk elő, amely akár filmtörvénnyel, akár más módon elsődlegesen a külföldi kommersz filmek jegybevételét adóztatná meg a filmszakma javára; másrészt a még állami tulajdonban lévő filmszakmai cégek privatizációja során a művelődési tárca ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotókat, az archiválást, megőrzést, és a filmművészet támogatását szolgáló privatizációs döntések szülessenek.
Ami a filmtörvény előkészítését illeti: ez folyamatban van, ha minden jól megy, szeptemberre benyújtjuk a kormánynak, és ezt követően talán az Országgyűlés elé kerülhet. Abban azonban nem föltétlenül értenék egyet, hogy ebben a törvényben kvótákat szabjunk meg külföldi vagy magyar filmekre. Azt gondolom, az, hogy a magyar néző rossz amerikai filmek helyett rossz magyar filmeket nézzen, nem föltétlenül lehet cél, inkább a jó magyar filmek gyártását kéne támogatni, mint a külföldi filmek forgalmazását korlátok közé szorítani; a numerus clausus sohasem bizonyult hatékony megelőző eszköznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť