VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ÁPV Rt. jogelődje 1993 nyarán 350 millió forintnyi elsőbbségi Budapest Bank részvényt ajánlott fel a kárpótoltaknak.
Az akkori kibocsátási tájékoztató szerint ezen részvények a bank többi részvényét megelőzően évi 8 százalék osztalékra jogosítanak 1993. január 1-jétől. A Budapest Bank sem 1994-ben, sem 1995-ben, sem '96-ban nem volt abban a helyzetben, hogy osztalékot fizethetett volna. Néhány napja, április 30-án a Budapest Bank közgyűlésén a többségi tulajdonosok az előző évi eredményből 2,3 milliárd forint osztalék kifizetését határozták el. Ebből a külföldi tulajdonosok részesedése 1,4 milliárd forint, a magyar államé valamivel meghaladja az 500 millió forintot. Tette ezt a közgyűlés úgy, hogy az éveken keresztül elmaradt, összességében kevesebb mint 100 millió forint elsőbbségi osztalékot a kárpótlási jegy ellenében kiadott részvényekre a nagytulajdonosok nem szavazták meg.
Kérdezem, és kérdezik még sokan mások: milyen megfontolásból állt szavazatával a magyar állam a külföldi nagytulajdonosok mellé, és foglalt állást az 54 ezer kistulajdonosi szavazattal szemben. Ezekre a kérdésekre várom államtitkár úr válaszát annak is a tükrében, hogy itt ma, a napirend előtti hozzászólások kapcsán felmerült, hogy esetleg mégis történt valamilyen titkos záradék vagy titkos szindikátusi szerződés a magyar állam és a Budapest Bankot megvásárlók között; hiszen ez a magatartás, ami ezen a közgyűlésen történt, erre enged következtetni. Kérdezem, államtitkár úr, mi volt az oka annak, hogy a magyar kisrészvényesekkel szemben önök a külföldi tulajdonos mellett foglaltak állást. Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť