DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia is szervezett egy kerekasztal-beszélgetést a klónozás kérdéseiről. Ennek a végkövetkeztetésével magam is egyetértek, miszerint olyan szabályozás, amely a genetikának vagy a molekuláris biológiának a fejlődését gúzsba kötné, szükségtelen, sőt, káros is lenne, de az természetes, hogy az emberi klónozással kapcsolatos kutatásoknak tiltott irányúnak kell lennie.
A jelenlegi helyzetben érvényben van az egészségügyi törvényen kívül a 11/1987. egészségügyi miniszteri rendelet az orvosbiológiai kutatásokról, amelynek értelmében emberen csak olyan kutatások végezhetők, amelyek előzetes szakmai, etikai értékelését elvégezték, tehát független orvosokból, jogászokból és laikusokból álló testület - az etikai bizottság - kell hogy a kutatási terveket vizsgálja és véleményezze; ezért bizton mondhatom, hogy legálisan emberi sejtek klónozására irányuló vizsgálatok végzése ma elképzelhetetlen. Egyébként ez a rendelet teljes mértékben megfelel az Európai Unió törvényhozási elveinek is.
A második kérdését illetően azt szeretném mondani, hogy az új egészségügyi törvény tervezete szintén kitér ezekre a feladatokra. Tartalmazni fog olyan normát, amelyből levezethető az emberi klónozásnak a tilalma.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť