DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mai napon az Országgyűlés Európa történelmének egyik legjelentősebb napján ülésezik. Akinek volt módja reggel fél 11 felé megnézni a televízióban, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jelcin elnök, a Francia Köztársaság elnöke aláírták a NATO és Oroszország közötti egyezményt, annak az a gondolat jutott eszébe, hogy 1945. május 9-én véget ért a második világháború, ma pedig véget ért a hidegháború. Abban a pillanatban, amikor Jelcin elnök föltette az egyezményt, olyan boldogan mutatta, mint egy diák, amikor elvégezte az iskoláját, és előtte áll a jövő, és reméli, hogy az alapot ad; akkor, abban a percben átfutott rajtam, hogy igen, Magyarország két szörnyű megszállás után végre biztonságot fog kapni; de ugyanakkor az is, hogy Oroszország Európa része legyen. Átfutott rajtam De Gaulle víziója, aki azt mondotta, hogy Európa az Atlanti-óceántól az Uralig tart, és bízunk abban - bíznunk kell -, lehet, hogy a jövő évtized elején, de Oroszország is az Európai Unió tagja lesz.
Ezzel kapcsolatban, amikor a magyar-szlovák alapszerződésről tárgyalunk, akkor ugyancsak arra kell gondolnunk, hogy amég Oroszország Európa és nyugat felé jön, Meiar kormányfő kelet felé akarja vinni nemcsak Szlovákiát, hanem a magyarokat is. Megdöbbentő, hogy a kormány arra vállalkozik, hogy kihirdet egy törvényt olyankor, amikor Európában, pár nappal ezelőtt Szlovákiában egy olyan választás zajlott le, amely eredményének a hirdetésénél azt hittem, hogy Zaire vagy a Kongói Köztársaság eredményeit hallom.
Egy ilyen kormánnyal kötött szerződés ratifikációját a kormány elsőrendű kötelessége lenne elhalasztani, és bizonyítani, hogy az alapszerződésben megjelölt feltételek és a magyarság sorsa jobb, de ha nem tudja az anyanyelvét oktatásban gyakorolni, ha nem tudja nemzeti öntudatát megőrizni, akkor az alapszerződésnek semmi értelme nincsen; és ha nem utasítjuk vissza, illetve úgy írja a kormány, hogy még egy kissé talán várni kell - úgy érzem, a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontjával is egyezett volna, hogy várjunk -, és amennyiben a kormány az ott élő magyarság alapvető jogainak a gyakorlásával bizonyítja, hogy ez a szerződés reményteljes, akkor igenis meg lehetne szavazni.
A Kereszténydemokrata Néppárt a kormánynak ezt a magatartását felelőtlennek tartja, és ezért az ott élő magyarság érdekében nemmel szavaztunk. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť