MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az eddig elhangzott indoklásokból, gondolom, képviselőtársaim kitalálták, sejthetik, hogy a Magyar Szocialista Párt frakciója igennel szavazott a kihirdetésre. Mondhatnám egyszerűen és röviden, hogy álláspontunk az elmúlt néhány évben következetes volt és reménykedő. Reménye most elsősorban abban fogalmazódna meg, hogy az itt elhangzott, néha rendkívül szélsőséges és talán érzelemtől fűtött gondolatok mélyén minden képviselőtársam számára a magyar-szlovák viszony fontossága van, a két nemzet, és ezen belül a két kisebbség, a két országban élő kisebbség sorsának a javítása.
Fájdalommal kell bejelentenem képviselőtársaim számára, hogy az elmúlt időszakban semmi sem indokolta azt, hogy megváltoztassuk azon álláspontunkat, miszerint az alapszerződést olyan eszköznek tekintjük, amely szükséges ahhoz, hogy mindazon célokat, amiket az alapszerződés rögzít és fontosnak tartunk, megvalósítsuk. Azt pontosan érzékeljük, hogy nagymértékben függ a belső és a külső viszonyoktól, és attól függően, hogy hogyan és miképpen alakul a helyzet az adott országban, nagymértékben függ ennek a folyamatnak az időbelisége.
(18.30)
Tehát a később tárgyalandó román alapszerződés lesz az ékes példája annak, hogy a lényegesen reménytelenebb helyzetűnek tűnő országban a folyamatok mennyire tudnak változni egy egyszerű választási végeredmény után.
Azonban valóban ki kell fejeznem azt, hogy sok aggályos körülmény van a magyar-szlovák alapszerződés végrehajtása környékén. Valóban mi magunk is örülünk annak, hogy a kormány határozott lépéseket tesz, azonban egyetértve az államtitkár úrral, a kihirdetést nem tekintjük a diplomácia azon eszközének, amelyik ahhoz szükségeltetik, hogy a viszonyokban a keményebb hangvételt érzékeltettük. És szeretném azt is jelezni képviselőtársaim számára, világosan látszik, hogy a Meiar-kormánynak nem elsősorban és nem kizárólag a magyar kisebbséggel, hanem elsősorban a demokráciával van problémája, a demokratikus intézményekkel, mechanizmusokkal; és ennek ékes bizonyítéka az elmúlt héten kudarcba fulladt népszavazás.
(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Azt gondolom, inkább sajnálnunk kell azt, hogy ezen az úton, ebben a folyamatban Szlovákia egyre inkább letér az európai irányról.
Mindezek alapján, amiket elmondtam, képviselőtársaim, a Magyar Szocialista Párt frakciója igennel szavazott. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť