ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 12., 21., 48., 55., 59., 60., 61., 78., 81. pontjában és a kiegészítő ajánlás 1. és 22. pontjában lévő javaslat elfogadását.
A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az előterjesztő.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a jegyző úr által ismertetett és az előterjesztő által támogatott módosító javaslatokat. Korábbi bejelentésemnek megfelelően ezek között nem szerepelnek a külön szavazásra kerülő kiegészítő ajánlás 2-8. és 11. pontjaiban lévő indítványok. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés - Szili Katalin támogató szavazatával - 152 igen szavazattal, 82 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítő ajánlás sorrendjében, amelyekről külön szavazást kértek, vagy az előterjesztő nem támogatta, de a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.
Az 1. pontban Pusztai Erzsébet a törvényjavaslat címének megváltoztatását kezdeményezi. Ebben felsorolja a módosított törvények körét. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 60 igen, 185 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 7. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 2. §-ában a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény 5. §-ának kiegészítését kezdeményezi, miszerint az igazgatási szervezet számára kormányrendelet csak törvényi felhatalmazás alapján állapíthasson meg igazgatási feladatokat. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 39 igen, 201 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 8. pontban Győriványi Sándor a törvényjavaslat 3. §-a elhagyását indítványozza. A módosító javaslat a társadalombiztosítás önkormányzati igazgatásáról szóló törvény 6. §-a eredeti szövegének fenntartását javasolja, amely nem tartalmazza az állami felügyelet törvényességi jellegét, továbbá a felügyeletet gyakorlók között nem tünteti fel az Állami Számvevőszéket. Frakciókérésre szavazunk.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 17 igen, 229 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 2-tól 8-ig terjedő pontjai, továbbá az ajánlás 16., 18., 23., 28. és 32. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 4. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 7. §-a helyébe lépő rendelkezésekre.
Mindkét indítvány eltérő tartalommal kívánja szabályozni az önkormányzatok létrehozására és összetételére vonatkozó szabályokat.
Először a bizottságok és az előterjesztő által is támogatott módosító javaslatokat teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 2-8. pontjai szerint. Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 16., 18., 23., 28. és 32. pontjait.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 135 igen szavazattal, 104 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 11. pontjában Schwarcz Tibor és képviselőtársai az 5. § helyébe új rendelkezéseket javasolnak. Ezek a biztosítási képviselőre vonatkozó szabályokat tartalmazzák.
Ez az indítvány kizárja az ajánlás 27. pontjában Bauer Tamás és képviselőtársai javaslatát. Az ő indítványuk szerint biztosítási képviselő - a felsoroltakon túl - nem lehet a delegáló szervezet tisztviselője sem.
Először Schwarcz Tibor és képviselőtársai javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 11. pontja szerint. A javaslatot az előterjesztő és a bizottságok egyaránt támogatják.
És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 159 igen szavazattal, 83 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.
(20.30)
A 36. pontban Juhászné Lévai Katalin és képviselőtársai visszavonták, és Csehák Judit is visszavonta a módosító javaslatot.
A 41., 72., 74., 75. pontokban Ungár Klára a törvényjavaslat 6. §-a (1) bekezdésének az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 9. §-a (1) bekezdésének s) pontja helyébe újat javasol. A törvényjavaslat 15. §-a (1) bekezdésében a törvény 23. § (4) bekezdésében lévő rendelkezést a normaszöveg más részébe kívánja beilleszteni (Folyamatos zaj.), a hatályos törvény 23. §-át pedig egy új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ezekben a hivatali szervezet vezetőinek kinevezésével... (Közbeszólások: Halljuk! Halljuk!) Képviselő úr, kérdezett valamit? (Sasvári Szilárd: Kire gondol, elnök úr?) Arra, tisztelt képviselőtársam, hogy a saját hangomat nem hallom. (Felzúdulás.)
Ezekben a hivatali szervezet vezetőinek kinevezésével, felmentésével kapcsolatos szabályokat módosítja, és a kormányhatáskört meghatározó rendelkezést a normaszöveg más részébe szerkeszti. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 81 igen, 153 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A 43. pontban Koleszár Lajos és Garai István a törvényjavaslat 6. §-a (1) bekezdésében az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 9. §-a (1) bekezdése s) pontjának módosítását javasolja. Ebben kiemeli a közgyűlés munkáltatói jogköréből a főigazgató-helyetteseket. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 43 igen, 200 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 52. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 11. §-a (3) bekezdése módosítását javasolja, és ebben a felügyelőbizottság soros elnökének megválasztásáról szóló rendelkezést kívánja elhagyni. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 25 igen, 230 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 53. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 11. §-a (5) bekezdése módosítását kezdeményezi. Lényege: a felügyelőbizottság tagját az Országgyűlés visszahívhatja, a tag visszahívását bármelyik parlamenti párt kezdeményezheti. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 25 igen, 224 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 56. pontban Győriványi Sándor a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 12. §-a (2) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Ebben a felügyelőbizottság ellenőrzési tevékenysége kapcsán jelentkező tájékoztatási kötelezettségeket határozza meg. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 116 igen szavazat, 122 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 57. pontban Szabó Tamás a törvényjavaslat 8. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 12. §-a (4) bekezdése kiegészítését kezdeményezi, amely további tájékoztatási kötelezettséget tartalmaz. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 74 igen, 171 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 62. pontban Juhászné Lévai Katalin visszavonta az indítványát.
A 64. pontban Győriványi Sándor a törvényjavaslat 11. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 15. §-a (4) bekezdése a) pontjának módosítását kezdeményezi. Ez a rendelkezés a központi hivatali szerv feladatait határozza meg. Frakciókérésre szavazunk. Elfogadja-e a tisztelt Országgyűlés a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 41 igen, 204 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 65. pontban Bánk Attila a törvényjavaslat 11. §-ában az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 15. §-a (4) bekezdése c) pontja kiegészítését kezdeményezi. Az indítvány két szó zárójelbe helyezését javasolja. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Az Országgyűlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 41 igen, 211 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 73. pontban Kis Gyula a törvényjavaslat 15. §-a (1) bekezdésében az önkormányzati igazgatásról szóló törvény 23. §-a (1) bekezdése módosítását indítványozza, melynek lényege: a kormány törvényességi felügyeleti jogkörében jóváhagyás helyett csak véleményezze a biztosítási önkormányzat szabályzatait, amelyet a szociális bizottság támogat, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 73 igen, 169 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A következő pontban lévő indítványt Csehák Judit visszavonta.
A 84. pontban Bánk Attila a törvényjavaslat 18. §-a (1) bekezdését egy "a" betűvel egészíti ki. A szociális bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 101 igen, 145 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Megkérdezem a tisztelt Országgyűlést, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs. Zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor, és most jegyzői bejelentés következik, tisztelt Országgyűlés!
(20.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť