HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Volt alkalmunk már néhányszor ebben a Házban kérdés-feleletet váltani a Budai Várhoz tartozó különböző műemléképületek sorsáról, és örömmel tapasztaltam, hogy néhány kérdésben - mint például a Sándor-palota tatarozása - rendeződött a dolog, és talán a Várkert-bazár vagy leánykori nevén, közismertebb nevén az Ifjúsági Park ügyében is előrelépés történik.
Államtitkár asszony türelmével élve most egy újabb épületről szeretnék néhány szót szólni. Aki a Budai Várba felmegy, tapasztalhatja, hogy a háborús romok, legalábbis egy épületben, a volt Honvédelmi Minisztérium épületében még a mai napig is megjelennek. Ez az épület a Várnak talán a legértékesebb részén a mai napig is romokban hever. Különösen elgondolkodtató, hogy a Várba érkező turistabuszok pontosan a volt Honvédelmi Minisztérium épületének a közvetlen közelében parkolnak le, úgyhogy tulajdonképpen nap mint nap több ezer, a Várba érkező külföldi szembesülhet a II. világháború egy elhúzódó látványával, a romokban levő honvédelmi minisztériumi épülettel.
Sokféle hír felröppent erről az épületről. Felröppent az a hír, hogy lebontják, aztán hallottuk azt, hogy átalakítják, legalábbis kívülről rendbe hozzák, idegenforgalmi célokra próbálják hasznosítani. Akármi is történik vele, gondolom, leginkább az kívánatos, hogy valami történjék. Tehát romos állapotából vagy szülessék újjá valamilyen közhasznú épületté, vagy esetleg, ha semmi más hasznosítási mód nincs rá, akkor bontsák le, és legyen a helyén parkoló vagy park - vagy valami legyen. Nem tudom, hogy milyen a műemléki értéke, azonban az bizonyos, hogy így, ahogy van, sokáig nem maradhat, és nagyon szomorú lenne, ha ezzel a látvánnyal még sokáig szembesülnünk kellene.
Ezért kérdezem államtitkár asszonyt, mi lesz a Honvédelmi Minisztérium épületének a sorsa a Budai Várban. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť