BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Fél éve tárgyal a kormány autópályadíj-csökkentésről az M5-ösön, és mit hallunk: az Alföldi Koncessziós Autópálya Részvénytársaság fontolgatja, hogy érvényesíti a koncessziós szerződés adta autópályadíj-emelést. A szerződés értelmében nemcsak a devizaindex alapján számolt díjemelést érvényesítheti, hanem a szezonális díjemelést is.
Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy ezek után megkérdezzem: Miről tárgyalnak önök fél éve? Nem arról kívánok itt most vitatkozni ebben Házban, mert autópályadíj-ügyben mindig oda lyukadunk ki, hogy ki kötötte a szerződést. Most én nem arról szeretnék vitatkozni, hogy a koncessziós szerződések jók voltak-e vagy rosszak, hogy valójában nem az infláció a bűnös-e, mert ugyanis az autósokat már régen nem ez érdekli. Ma már az a probléma, hogy önök ezt a kérdést fél év alatt nem tudták megoldani.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ebben az autópályadíj-kérdésben önök lassan már saját maguknak a mártírjai lesznek. Ezek után már nem is csodálkozom azon, hogy a megfizethetetlenül magas M1-esen 25-30 százalékkal emelik az árakat. Ez olyan már lassan, mint egy rossz tréfa!
A közlekedési tárca tízéves, 325 milliárd forintos programot vázolt fel, és ezt csak üdvözölni lehet. De nem látjuk a választ egy sor kérdésre, mégpedig a napi kérdésekre, a közeljövő kérdéseire. Az a véleményünk, hogy késésben van már az M15-ös építése, pedig annak átadási határidejét nemzetközi szerződés garantálja.
Az M7-es autópályán '95. november 15-e óta lebegtetik a döntéseket, pedig a pályát jövőre fel kell újítani. És nem látjuk, hogy az Alföldi Koncessziós Társaság terveztetné az M5-ös vonatkozásában a következő szakaszt, pedig a magyarországi jóváhagyási eljárásokat figyelembe véve véleményünk szerint már késésben van. Mi több erélyt várunk a minisztériumtól. Távol álljon tőlünk, hogy itt arról beszéljünk, hogy nemzetközi szerződéseket kellene felbontani, ettől mindig elzárkóztunk, de végül is az az autópálya Magyarországon van beépítve, innen elvinni nem lehet, és a magyar államon múlik az, hogy az M5-ös autópálya továbbépítésében milyen követelményeket érvényesít, végső soron tehát az, hogy ki fogja ott szedni a díjakat és főleg mennyit.
Az újságok hírt adnak arról, hogy a kormány ma ül le ismét tárgyalni a Koncessziós Autópálya Társasággal. Nos, tisztelt államtitkár úr, a szezonális díj nemcsak magasabb, hanem alacsonyabb is lehet. Ha a forgalmi számlálásoknak hinni lehet - s miért ne? -, akkor az M5-ös autópályán 14 ezren autóznak ma már naponta, és a forgalom a becslések szerint fokozatosan nő. Akkor ez eggyel több ok arra, hogy a szezonális díj alacsonyabb legyen. Mi ezt várjuk a minisztérium mai tárgyalásaitól. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť