BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Varga Mihály Képviselőtársam! Szeretnék újólag emlékeztetni arra, hogy amikor a gazdaságról beszélünk és megpróbálunk erre mindenféle váteszi jóslatokat felépíteni, akkor érdemes a tényekből kiindulni. Én is csatlakoznék azokhoz, akik felhívták az ön figyelmét arra, hogy az ön által említett statisztikai tény még nem végleges adat. Mindazok a számok, amelyekről viszont pénzügyminiszter úr beszélt elmúlt hozzászólásában és ez ilyen sok napirend előtti hozzászólásra ösztönözte ezen a héten az ellenzék képviselőit, azok viszont a tényeken alapultak.
A tények valóban azok, hogy az első két hónapban az export változatlanul gyorsabban nőtt, mint az import. Ezek alapján - persze lehet, hogy Kádár Béla professzor úrnak majd egyszer ebben az ügyben igaza lesz - szeretném jelezni, hogy a gazdaságkutatók előrejelzései alapján erre nem lehet számítani. A gazdaságkutatók előrejelzései egyébként a kormány prognózisával megegyező mértékben valamilyen romlást feltételeznek ugyan a fizetési mérlegben, hiszen a vámimportpótlék leépítése nyilvánvalóan jár némi hatással a magyar gazdaságra, ez viszont nem egy drámai mértékű romlás, ellentétben 1993-mal, és a működőtőke-behozatallal együtt a fizetési mérleg hiányát még kezelni lehet, ellentétben szintén 1993-mal.
Még egyszer szeretnék arra figyelmeztetni, hogy nem lehet a mai számokat összehasonlítani 1993 és '97. számaival, mondván, hogy semmit nem változott a helyzet, hiszen ha az óránk elromlik és az időjárás-jelentéseket figyeljük és azt halljuk, hogy 18 fok van és nem tudjuk, hogy reggel van vagy este, akkor korántsem mindegy, hogy a hőmérséklet ezt követően csökkenni vagy emelkedni fog. Nos, lehet, hogy néhány szám valóban 1993-ra és '94-re emlékeztet, de ez nem a fizetésimérleg-hiány, viszont minden gazdasági előrejelzés szerint most a kilátásaink sokkal kedvezőbbek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť