DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Varga Mihály képviselőtársam nagyon helyesen mutatott rá arra, hogy ennek az úgynevezett sikersztorinak vannak árnyoldalai is. Egy dolgot tennék hozzá a Varga Mihály képviselőtársam által elmondottakhoz, ez pedig a bérmunkával kapcsolatos. 1995 óta ami igazán látványosan javuló teljesítmény, exportbevétel az iparban, feldolgozóiparban elkönyvelhető, az gyakorlatilag a bérmunkához kapcsolódik.
Ez miért van így? Azért, mert a Horn-kormány áldásos gazdaságpolitikai tevékenysége következtében a reálbérek igen jelentős mértékben zuhantak, és bizonyos tevékenységek azáltal váltak versenyképesebbé, mert a munkaerő ára jelentősen csökkent; különösen, ha megnézzük azokat a KSH-mutatókat, melyek szerint ebben az időben a hatékonyság, a munka termelékenysége jelentős mértékben tovább növekedett. Így a bérmunka valóban látványos motorjává vált az exportnövekedésnek.
Amennyiben az a gazdaságpolitika és az a kiigazítás, amit most látunk, majd megteremti azt, hogy a reálbérek Magyarországon is egy nagyon alacsony szintről újra elkezdenek emelkedni, a bérmunka így fogja látványosan elveszíteni exportképességét, és ez a tevékenység valószínűleg a jövőben relatíve - ha valóban reálbér-növekedés történik - kevesebb bevételt fog hozni. Egész biztosan ez is hozzá fog járulni az elkövetkező években a külkereskedelmi mérleg további romlásához. Tehát az a fajta egyensúlyteremtés, amiről annyit beszéltünk, nagyon is viszonylagos, nagyon is átmeneti időre szóló. Gyakorlatilag újra el kell mondanom azt a példát, hogy nem tartunk máshol, mint ahol '93-94 elején tartottunk.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť