DR. DANIS GYÖRGY

Full text search

DR. DANIS GYÖRGY
DR. DANIS GYÖRGY (SZDSZ): Elnöknő! Tisztelt Ház! Sződi Imre képviselőtársam, aki a környezetvédelmi bizottsági előadó volt, abba a helyzetbe hozott, hogy miután szinte minden témát részleteiben is ismertetett, alig van hozzáfűznivalóm. Mindössze röviden pár megjegyzésem volna.
Az első kérdés: ritka dolog, hogy kivételes eljárásban foglalkozik a Ház egy témával. Én azt hiszem, a holtágakkal való kivételes eljárást maximálisan indokolja az a tény, hogy a természetvédelemről, a vadászatról, az erdőről, a településfejlesztésről és a halászatról folyó törvénykezéshez szorosan tartozik a holtágak kérdésköre is. Ezért volt a környezetvédelmi bizottságnak az a döntése, hogy nem támogatjuk, hogy erről külön törvény szülessen, mert - mint ahogyan Sződi képviselőtársam és az államtitkár úr is kifejtette - fölösleges volna, hogy ezt egy törvény szabályozza, a többi törvény erre kiterjed. Egy országgyűlési határozatra viszont szükség van, mert rendkívül gyorsan változtak Magyarországon a tulajdonviszonyok, és a holtágaink nagyon jelentős része igen fontos értékkel bír.
Mik ezek az értékek? Elsősorban az ökológiai értékekről beszélnék. A magyarországi holtágak ökológiai értékei abban állnak, hogy a Tiszának, de a Körösnek - és némely más folyónak, a Drávának és a Rábának elsősorban - vannak még olyan érintetlen szakaszai, amelyek Európa-szerte szinte ritkaságba mennek, és ezek hatalmas nemzeti értékkel bírnak, az ott lévő vadállomány, halállomány és a botanikai, ornitológiai és egyéb értékei miatt.
Nagyon fontos tény, és az is indokolja a kivételes eljárást, hogy mintegy 400 holtágban körülbelül 200-300 önkormányzat érintett. Ezeknek a tulajdonviszonya esetenként bonyolult, esetenként egy-egy holtággal több szándék is van, és nekünk minél előbb döntenünk kell arról - részben a halászati törvénnyel, részben az országgyűlési határozattal -, hogy egy holtágnak mi lesz a sorsa.
A holtágak felmérése véleményem szerint ennek a holtágakról szóló határozati javaslatnak a legfontosabb kérdésköre. Először is: maximálisan támogatom a mezőgazdasági bizottság javaslatait, különösen azt, amelyik a holtágak felméréséhez forrásokat javasol tenni, hisz ez nem kis feladat. Szeretném a tisztelt Háznak, a bizottságnak és az eseti albizottságban dolgozó tagok figyelmébe ajánlani a VVF tevékenységét. A Felső-Tiszáról már ezt a holtágtipizálást elvégezte, és a holtágaknak egy nagyon szép, szakszerű, mindenki számára érthető besorolását adta.
Javasolom a felállítandó tárcaközi bizottságba - melynek egyébként a KTM és a KHVM kettős vezetése mellett egyetértek - természetesen a KTM alá tartozó természeti hivatalt (Sic!), másrészt pedig az említett VVF budapesti irodáját is bevonni; ugyanígy más zöld szervezeteket is, amelyek e tekintetben szép munkát végeztek - például a szolnoki Tisza Klub értékes tevékenységével a holtágak tipizálását segíteni fogja.
Azzal fejezném be, hogy természetesen jó döntést a holtágakról csak a jó felmérés hozhat. A Szabad Demokraták Szövetsége nevében is és mint környezetvédelmi bizottsági tag is, elfogadásra ajánlom. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť