KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ezen a mai elhúzódó, kicsit későre tolódott vitában, azt hiszem, egy nagyon fontos, képviselők által indított és bizottság által fölkarolt országgyűlési határozati javaslatról kezdődik a vita.
Ahogyan azt az előterjesztő nevében Sződi Imre képviselő úr az előbbiekben részletesen elmondta: a magyarországi holtágak Európa kiemelkedő értékű vizes élőhelyei. Ezek a holtágak megőrizték a táj arculatának, élővilágának és biológiai sokféleségének számos vonását, és miután számuk mintegy négyszáz, és az ország egész területén - a Tisza, a Duna, a Körösök mentén - fellelhetőek, úgy gondoljuk, hogy az egész ország érdeke az, hogy ez a sokszínű élővilág és ez a biológiai sokféleség az utókor számára megőriztessék. Az állaguk megőrzése nemcsak természetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen mind vízgazdálkodási, mind halászati és - reménységünk szerint hamarosan - a kulturált, idegenforgalmi szempontból is fontosak lehetnek.
Az utóbbi évszázadban egyre több iszap rakódott le bennük. Az úgynevezett feliszapolódás következtében vízmélységük fokozatosan csökkent, és ez bizony veszélyezteti az ott élő élővilágot. A mezőgazdaság nagyfokú kemizálása és az infrastruktúra nélküli üdülőövezetek kiépülése miatt a vízminőség drasztikusan romlott. Állapotuk megóvását akadályozza, hogy a holtágak teljes körű felmérésével - ahogy azt a bizottság jelentése is megállapítja - jelenleg nem rendelkezünk, sőt, a tulajdonosi viszonyok és a kötelezettségek is rendezetlenek.
Az önök előtt lévő országgyűlési határozati javaslat jelentősége mindenekelőtt abban áll, hogy a tárcaközi bizottság létesítésével módunkban van folytatni a holtágak megmentésére irányuló munkálatokat. E munkák keretében reméljük, hogy megoldást fogunk találni a finanszírozás módjára és lehetőségeire, és közelebb hozzuk ezt a munkát a képviselőkhöz, a jogalkotókhoz a költségvetési vitában is.
A határozat előírja a holtágakkal kapcsolatos hatályos joganyag részletes felülvizsgálatát, állapotuk felmérését, nyilvántartásuk tisztázását és rendezését. Ez a részletes felmérés elengedhetetlen, hiszen ahogyan Sződi úr elmondta, nincs két egyforma állapotú holtág, és így a szükséges intézkedéseket is egyedileg kell megterveznünk.
Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a holtágakról szóló országgyűlési határozati javaslatot támogatni szíveskedjék.
Köszönöm szépen. (Taps.)
(21.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť