DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! A Mars istenről elnevezett márciusban a hírek szerint nemcsak a tavasz első hónapját ünnepelhetjük, hanem egyúttal a gépkocsitolvajok elleni elszánt harc megindulásának a rügyfakasztó időszakát is. A harci kürtök megfújása véresen időszerű, hiszen a statisztikai adatok szerint nálunk évente 15-18 ezer gépkocsit lopnak el, és az okozott kár összege eléri a 20-40 milliárdot, nem is beszélve a járulékos károkról. Az elmúlt héten 258 gépkocsilopás történt, és ebből mindössze 47 a felderített.
A gépkocsilopások ugyan csak egy szelete a vagyon elleni bűncselekményeknek, ugyanakkor árulkodik közbiztonságunk jelenlegi siralmas állapotáról, és a cselekmények elkövetői is láthatóan egyre jobban elszemtelenednek. Az aggódó állampolgárok számára megnyugvást okozhatna, hogy a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság még az elmúlt évben kidolgozott egy szakmailag remek programot, aminek a pofonegyszerű alapkiindulása az, hogy ha nem tudja eladni, akkor nem lopja el.
A bűnözők számára jelenleg három lehetőség kínálkozik az ellopott gépkocsik pénzzé tételére: a külföldre kiszállítás és értékesítés, a belföldi legalizálás és értékesítés vagy az alkatrészenkénti eladás. A program szerint a külföldre juttatást a határátkelőhelyeken történő gyors, elektronikus okmányellenőrzés akadályozná meg. A rendszer alapja egy csipkártya lenne, amely kódolva tartalmazná a járművel kapcsolatos összes adatot. Az azonosító kártyával kizárólag a tulajdonos vihetné külföldre a járművet, mások csak a gépjármű-kiviteli kártyával hajthatnának át vele a határon. A külföldi autósok pedig a belépéskor kapnának egy ideiglenes kódkártyát és vonalkódos matricát.
A belföldi értékesítés lehetőségét már rövid távon is kizárná a gépjárműeredetiség-vizsgáló állomások létrehozása. A gépkocsikat csak az eredetvizsgálatot követően lehetne átírni. Tehát az állomásokon ellenőriznék, hogy nem körözik-e a gépkocsit, nem ütötték-e át az alváz- vagy motorszámot, és valódi-e a rendszámtábla. A hosszú távú megoldás kétségtelenül idő- és költségigényes, mert az teljes körű okmánycserét igényelne, tehát csipkártyás új forgalmi és vezetői engedélyt, valamint tulajdoni lapot vagy törzslapot. Aki viszont a költséget sokallja, az gondoljon az így elkerülhető 20-40 milliárdos kárra. Ezzel a rendszerrel állítólag a gépkocsilopások 90 százaléka lenne kiszűrhető.
A program kiválósága ellenére két dolog ad okot a nyugtalanságra. Az egyik az ellentábor tökéletes szervezettsége és technikai felkészültsége, a másik pedig, hogy a programot egyelőre por lepi, és a megvalósítására nem történik semmi. A harci riadót tehát az előfeltételek biztosítása nélkül fújták meg, s ezzel a kőkemény társasággal kell felvennie a harcot annak a rendőrségnek, ahol a budapesti főkapitány tájékoztatása szerint az egyik kerületi kapitányság tizennégy gépkocsijából csak kettő a rendőrségé, tizenkettőt közbiztonsági alapítványok vásároltak.
A híradások szerint márciusban retteghetnek a gépkocsitolvajok, mert számíthatnak egy - idézőjelbe téve - "szeretetcsomagra". A csomag átnyújtásához és a jelenleg kissé egyenlőtlennek látszó küzdelemhez csak egyet lehet tenni: sok sikert kívánni - de a jó kívánság önmagában kevés. Jó lenne, ha a kormány végre hozzákezdene a jogi háttér megteremtéséhez, a Btk. és a kapcsolódó jogszabályok módosításához, a tárgyi feltételek biztosításához, mert ezek hiányában nem lesz sem kéz-, sem lábremegés, és a lesújtó adatok is változatlanok maradnak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť