DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Sok mindent érintett felszólalásában, mindenre nyilván nem fogok tudni reagálni. Ami a közoktatási ügyeket illeti, hadd jelezzem, hogy a normatív támogatás összege ez évben 25 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, ebből talán 17 százalék bérnövekedést ki lehet gazdálkodni. Hogy ez így van, azt mutatja az is, hogy a TÁKISZ-adatokon alapuló információ szerint az elmúlt hét végére a közoktatásban 287 ezer közalkalmazottból 274 ezernek, tehát 95,7 százaléknak az átsorolása megtörtént.
Ami a felsőoktatás ügyeit illeti, szeretném jelezni, hogy teljes mértékben egyetértek a felsőoktatásban dolgozókkal. A megemelt bér jár. Tehát az, hogy tiltakoznak az ellen, hogy a béremelkedés helyett pusztán egy levelet találnak a borítékjukban, ezzel én a magam részéről teljes mértékben azonosulni tudok.
Ugyanakkor képviselő úr az ELTE-t említette. Az ELTE saját számításai szerint a béremelkedés, az éves béremelési kihatás 260 millió forint lenne az ELTE-n. Ehhez képest az ELTE működési támogatása nettó értéken számítva - tehát a hallgatói létszám növekedését és egyebeket leszámítva, a '96. évi béremelések hatását is leszámítva - 400 millió forint. Úgy gondolom, 400 millió forintból 260-at ki lehet fizetni.
Természetesen abban az esetben, ha az egyetem úgy gondolja, hogy minden egyes számláját a központi költségvetés fogja kifizetni, tehát azt tekinti a felsőoktatásban dolgozók béremelése fedezetének, ami minden más számla kifizetése után megmarad, akkor elképzelhető, hogy ez kevés lesz, de az egyetemek saját bevételei, az a bizonyos 10 százalék, amit a képviselő úr is említett, az egyetemek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.) saját költségvetésében szerepelnek, ezt nem a kormány kényszerítette rájuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
(16.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť