DR. SCHWARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHWARCZ TIBOR
DR. SCHWARCZ TIBOR, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottsága 1997. február 19-ei ülésén megvitatta a törvényjavaslatot.
A törvény tárgyalását a következő dolgok teszik indokolttá: tekintettel a kialakult információrobbanásra és a számítástechnika gyors fejlődésére, az egészségügyi adatokat is fokozottabb védelemben kell részesíteni. Az 1992. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint különleges adatnak kell tekinteni az egészségügyi adatokat, s azok csak akkor kezelhetők, ha ehhez az érintett írásban hozzájárul vagy az adatkezelést törvény elrendeli. Figyelembe véve azt, hogy az egészségügyi adatok esetén nem lehet mindig beszerezni az írásos beleegyezést - gondoljunk sürgős szükségre, életveszélyes állapotokra -, ha minden esetben írásos beleegyezést írna elő a törvény, az egészségügy működése lehetetlenné válna.
A törvénytervezet egyébként még két nemzetközi kapcsolódási ponttal is bír, ilyen nevezetesen az Európa Tanács 108. számú egyezménye, amely a személyes adatok védelméről szól. Ezt az egyezményt Magyarország '93-ban aláírta; ez az egyetlen olyan speciális ágazati törvény, amely hiányzik ahhoz, hogy ezt ratifikálni tudjuk. A másik az Európai Uniónak a személyes adatok védelméről szóló direktívája - ez egy 1995-ös direktíva. A törvénytervezet ezen direktívával összhangban van, elfogadása esetén Magyarország minden jogharmonizációs kötelezettségének eleget tesz ezen a területen is.
A vita során szó volt arról, hogy a törvény elfogadása esetén nem kell változtatni a jelenleg érvényben lévő dokumentációkon, nyomtatványokon, másrészt igen fontos kérdést old meg a törvénytervezet, nevezetesen azt a kérdést, hogy meddig kell tárolni az egészségügyben az adatokat. Másrészt néhány speciális adathordozó, például a röntgenfilmek tárolási módjáról, idejéről, valamint a boncjegyzőkönyvek kiadhatóságáról is szó esett a vita során. Az adatok tárolási módozatairól - mágneslemez, irat - minden intézmény maga dönthet. Érdekes kérdés a tárolás költségvonzata is.
A fent említett rövid általános vita és néhány speciális kérdés megtárgyalása után a bizottság a törvénytervezetet egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť