DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az olajszőkítéssel foglalkozó bűnözők mellett új olajmaffia ütötte fel a fejét az országban. Néhány találékony üzletember - vegyészek közreműködésével - kitalált még az olajszőkítésnél is nagyobb pénzkereseti lehetőséget. A bomba üzlet lényege, hogy petróleumból, csapágyolajból és más adalékokból gázolajat állítanak elő. A költsége sokkal alacsonyabb, mintha gázolajat hoznának be az országba.
Az egyik alapanyagot, a csapágyolajat többek között Ausztriából és Németországból szerzik be. Ez nem fogyasztásiadó-köteles, ezért még a vám- és adóilletmények kifizetése után is olcsó marad.
(15.00)
Literenkénti beszerzési ára az importőrök számára 16-25 forint, amit 70-75 forintért adnak tovább, bár számlát csak kevesebbről adnak, nehogy a nagy nyereségnek nyoma maradjon.
Ki veszi a csapágyolajat? Viszonteladók és néhány benzinkutas, aki hajlandó kockáztatni, és vállalja, hogy maga keveri be az árut. Az adalékanyagok beszerzésére néhány kereskedő specializálta magát. Ők részben külföldről, részben a Mol Rt. finomítójától szerzik be a keveréshez szükséges petróleumot, ami jövedékköteles. Saját telepükön kevernek hozzá 25-30 százalékos arányban valamilyen más anyagot, így állítják elő a gázolajjavító adalékot. Ez viszont már nem jövedékköteles termék, így bárki megveheti, és meg is veszi, aki tudja, miről van szó és benne van az üzletben. A javítókeverék literéért 70-80 forintot fizetnek. Ha a csapágyolaj vagy az adalékanyag eladója nem számlaképes, nem esik kétségbe: közvetítőn keresztül kizárólag számlázásra alakult cégekhez fordulnak, amelyek bármiről szívesen adnak számlát, bizonylatot literenként 7-11 forintért.
Ennyi közreműködő után a láncolat végén vajon mennyibe kerül a keveréssel előállított gázolaj? Számla nélküli ára a vevő telephelyére szállítva 80-88 forint, számlás ára 87-98 forint. Ebben már benne van a közvetítő jutaléka is. Az üzlet attól bomba, hogy nem jövedéki termékből jövedéki üzemanyagot állítanak elő. Tudomásunk szerint a VPOP illetékesei jól ismerik a szisztémát, tudják, hogyan működik az üzlet, de bizonyítási gondjaik vannak. A jövedéki törvény közelmúltban történt módosítása, amely kiterjeszti a törvény hatályát a belsőégésű motorok üzemanyagának értékesítésére és felhasználására, nem ad megoldást a kérdésre.
Kérdezem államtitkár úrtól: ismeri-e a maffia új gázolaj-hamisítási módszerét? A VPOP, illetve a legfőbb ügyész felé megtették-e a szükséges intézkedéseket az országos bűnügy felderítésére? (Moraj.) Az olajcsalást lehetővé tevő joghézagok megszüntetésére kezdeményeztek-e törvénymódosítást? Nagy érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť