DR. KRISTÓF ISTVÁN

Full text search

DR. KRISTÓF ISTVÁN
DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az 1989. évi XIII. törvény, közhasználatú nevén az átalakulási törvény rendelkezése szerint a vállalati tanács és a dolgozók közgyűlésének általános vezetésével működő állami vállalatból alakult gazdasági társaságok által értékesített üzletrészek, részvények ellenértékének 80 százaléka az állami vagyonkezelő szervezetet, 20 százaléka pedig a társaságot illette meg. Ezen jogszabályi rendelkezés alapján az önprivatizációs program keretében, illetve az ÁVÜ által átalakított és értékesített társaságok esetében e társaságok jelentős értékű privatizációs ellenértékhányadra váltak jogosulttá. Az előző ciklusban az ÁPV Rt. jogelődje, az ÁVÜ nemhogy e jogos járandóságukat kiegyenlítette volna, hanem egy időben gyakorlattá tette, hogy különféle ráhatásokkal az átalakulási terv egyeztetése során e járandóságukról az átalakuló vállalatokat lemondásra kényszerítette. Megítélésem szerint ezek a törvényben megillető jogosultságról szóló lemondó nyilatkozatok az ÁVÜ-t, illetve az ÁPV Rt.-t a kötelezettség teljesítése alól nem mentesítik, illetve nem mentesítették.
Változni látszott a helyzet az 1997. évi költségvetés elfogadásával, hiszen a törvény 7. §-ának (6) bekezdése ezen igények kielégítésére 32 milliárd forintot irányzott elő. Nem mindegy azonban, hogy a jogosultak mikor és milyen sorrendben juthatnak az őket megillető privatizációs ellenértékhányadhoz. Színesíti a képet, hogy az általam ismert környezetben a jogosult társaságokat több irányú megkeresés érte különféle tanácsadó, szolgáltató cégektől, akik bizonyos sikerdíj fejében a privatizációs ellenértékhányad megszerzésére vállalkoztak.
Ezen körülmények alapján kérdezem a tisztelt miniszter asszonyt: eddig milyen mértékben került az átalakult vállalatok privatizációs ellenértékhányadra irányuló követelése kiegyenlítésre; az átalakult társaságokat még megillető privatizációs ellenértékhányad kifizetésére mikor és milyen ütemezés mellett kerül sor; külső sikerdíjas szakértő igénybevétele gyorsíthatja-e a jogosultság érvényesítését? Várom miniszter asszony válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť