AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! A Pénzügyminisztérium felkérte a VPOP-t, intézkedjék az utólagos ellenőrzés során kiszabott vámterhek azonnali végrehajtásának felfüggesztéséről, és biztosítsa, hogy a fizetési kötelezettség jogszerűségének eldöntéséhez minden esetben kerüljön sor a vámtörvényben előírt feltételek meglétének vizsgálatára, különös tekintettel a vámmentesen vámkezelt készülékek és műszerek felhasználási céljának gyakorlati teljesülésére.
A VPOP ilyen tartalmú utasítást adott az illetékes vámhivataloknak. A vámhatósági utóellenőrzés kapcsán kivetett vámterhek csak akkor tekinthetők jogszerűnek, ha tételesen bizonyítást nyert, hogy a vámkezelés törvényben előírt feltételei nem állnak fenn. Az erre vonatkozó vizsgálatok folyamatban vannak, a kiszabott vámterhek a vizsgálat eredményétől függően annak lezárását követően válhatnak végrehajthatóvá.
A kormány a vámtörvény-módosítási javaslat kapcsán érdemben foglalkozott e kérdés újraszabályozásával is. A kormány az oktatási és tudományos készülékek vámmentességi jogcímének szabályozására olyan pontosító javaslatot terjeszt elő, amely megőrzi a hatályos rendelkezések elemeit, de egyidejűleg a vámkezelés végrehajtási feltételeit egyértelműbbé teszi. Így például a behozott készülékek tudományos jellegének meghatározásától, illetve igazolásától annak gyakorlati értelmezési problémái miatt eltekintene, s a felhasználási cél minősítené egyúttal a tudományos jelleget is. A hazai termelés- és piacvédelmet a közbeszerzési pályázati feltételek igazolása helyettesítené. Az említett módosítás elfogadása esetén remélhetőleg csökkenthetők a jogcím alkalmazásának végrehajtási problémái.
(16.00)
A hatályos törvényi rendelkezések értelmezéséből eredő eddigi problémákra tekintettel megfontolható, hogy a törvénymódosítás kapcsán átmeneti rendelkezés megfogalmazásával visszamenőleges hatállyal is enyhíthetők, illetve pontosíthatók legyenek az említett vámmentességi feltételek, így például a termékek tudományos jellegének, illetve azok tudományos egyenértékűségének igazolási feltételei. Erről a törvényjavaslat parlamenti tárgyalásai során célszerű majd vitát folytatni és dönteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť