DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Engedje meg, hogy az eredeti jelentkezésemet rögtön kibővítsem egy további ügyrendi jelentkezéssel. Ugyanis elnök asszony most harmadikként adott nekem szót ügyrendi kérdésben, holott én voltam az első jelentkező ügyrendi kérdésben. Nem is lehettem volna a második, mert az első felszólaló kisgazdapárti volt, és rögtön jeleztem az ügyrendi észrevétel szándékát. Az államtitkár úr csak később észlelhette, hogy a Fidesz kérdezője, aki a Kisgazdapárt után jött sorra, kinek tette fel a kérdését, és kinek nem. Most nem kívánok arra kitérni, hogy vajon miként tehetne eleget az államtitkár úr felkérésének egy olyan képviselő, aki hétfőn egy órával az ülés előtt, legkésőbbi időpontig köteles leadni a kérdését, hogy észlelje előre hétfőn, hogy kedden ki lesz jelen: a miniszter vagy az államtitkár. Úgy gondolom, az elnök asszonyt ettől függetlenül köti a jelentkezés sorrendisége, és kifejezetten az ülés vezetésének pártatlansága ellen vét az elnöklő akkor, ha ezt a sorrendiséget nem tartja be.
Szíveskedjék megengedni, hogy a másik észrevételem arra vonatkozzék, hogy a Házszabály 20. §-ának (3) bekezdése értelmében az alelnököt, aki az elnököt helyettesíti, ugyanazok a jogok illetik meg, mint az elnököt. Az elnököt megillető jogokat a Házszabály 19. §-a szabályozza, és annak (2) bekezdése d) alpontja az ülés pártatlan vezetését írja elő.
A pártatlan vezetést illetően felhívom az elnök asszony figyelmét arra a tényre, hogy a Házszabály ugyan nem rendeli el, hogy az idő letelte előtt köteles az elnök jelezni a felszólaló képviselőnek, hogy fejezze be a felszólalását, de a házbizottság előtt tisztázásra került ez a kérdés. Ugyanis a felszólaló képviselő, különösen az egyperces reagálásnál, ha a jegyzeteibe tekint, közben már egy olyan helyzet teremtődik, hogy ráugrik az óra az egy percre, ebben az esetben az elnök asszony nem állíthatja le senkinek a felszólalását mondat közben, hanem fel kell kérnie arra, hogy fejezze be a mondatot.
(16.30)
Elnök asszony ezzel szemben olyan diszkriminatív módon járt el újólag, és most már, nem tudom én, hányadszor, több tucatszor a Kisgazdapárttal szemben, hogy az én felszólalásomnál 1 perc 10 m másodpercnél előzetes figyelmeztetés nélkül kikapcsolta a mikrofont, ugyanakkor a kormánykoalíciót tekintve egészen más mércét alkalmaz. Legutoljára például most Keller László államtitkár úrnál 2 perc helyett 2 perc 30 másodpercet (Derültség a bal oldalon.) megengedhetőnek tartott. De föl tudnám sorolni, hogy ki mindenkinek engedett hosszabb ideig szólni. Például Semjén Zsoltnál (Sic!) 2 perc 10 másodperc, Keller Lászlónál kétszer, még a 2 perc 30 másodpercen túl, 2 perc 10 másodperc, Surányi Györgynél ugyancsak megengedte ugyanezt, Szabó Ivánnál hasonlóképpen, bár valóban Szabó Ivánnál már nagyon gyenge, mondhatni félénk kocogtatással jelezte az idő leteltét.
Tehát a Független Kisgazdapárt nevében arra kérem alelnök asszonyt, hogy szíveskedjék egyszer már tüzetesen betekinteni a Házszabály 19. és 20. §-át, és ha egyetértésével találkozik az alelnök asszonynak, akkor tisztelettel kérem, hogy ne diszkriminálja a Független Kisgazdapártot, hanem a pártatlan ülésvezetés szabályaira vonatkozólag járjon el. Köszönöm a türelmét. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť