DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! (Dr. Surányi György felé fordulva:) Elnök Úr! Az elmúlt napok negatív szenzációja a Postabankkal szemben hirtelen fellángolt, majd kihunyt betét- és befektetés-kivételi roham volt. Politikai és üzleti körök meghatározott, egyöntetű és szinte összehangoltnak tűnő fellépése és kiállása megakadályozta a pénzügyi pánik továbbterjedését. A Magyar Demokrata Néppárt is ennek jegyében cselekedett.
Ugyanakkor kérdések tömege maradt megválaszolatlan. Tovább lappang a ki nem mondott bizonytalanság a magyar polgárokban. Az okok vizsgálatában és elhárításában a Magyar Nemzeti Banknak kötelezettségei és felelőssége van. Kérdéseim:
1. A Postabanknál tapasztalt és ehhez hasonló bizalmatlansági válsághelyzetek veszélyeztethetik-e a gazdaság egyensúlyát?
2. A betétmegszüntetési roham veszélyeztethette-e a nemzeti fizetőeszköz belső és külső vásárlóerejét?
3. Észlelt-e bármi szokatlant az MNB információs rendszerén keresztül a pánik kitörése előtt a Postabankkal kapcsolatban?
4. Az MNB-ről szóló törvény szerint - különös tekintettel a módosított, 1991. évi LX. törvény 53. §-ában előírtakra - milyen intézkedéseket tett az MNB a pánikhelyzet kitörésének elhárítására?
5. Hogyan történt meg a 20 milliárdot meghaladó készpénz biztosítása, milyen előzetes és folyamatos intézkedések kellettek ehhez?
6. Milyen intézkedéseket tesz az MNB, hogy megelőzze a szükséghelyzetek kialakulását és oldja a bizalmatlanságot?
7. Nem tartja-e indokoltnak az MNB elnöke, hogy a magyar pénzügyi rendszer egyensúlyáról, annak biztonságáról és a pánikhelyzetek megelőzéséről jelentést készítsen az Országgyűlésnek?
Várom kérdéseimre elnök úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť