DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1996-os év sajtótermékei között tallózva szembeötlően sok olyan újságcikkel találkozunk, amelyek a dohányzás és a társadalom viszonyát fejtegetik. Füstölög az ország pro és kontra, vélemények és ellenvélemények csapnak össze a dohányzók és nem dohányzók népes tábora között.
Azok, akik a dohányzás szenvedélyének hódolva alkotmányos alapjogként ragaszkodnak szenvedélyükhöz, ellenzik a dohányzás törvényi szabályozását. Hozzájuk csatlakoznak még a dohánytermelők is, akik megélhetési forrásaikat féltik a dohányzás esetleges korlátozása miatt. Velük szemben állnak az egészségüket joggal féltő nem dohányzó állampolgárok, akik passzív dohányosokként kénytelenek beszívni dohányzó társaik füstjét, és egészségkárosodást szenvednek el. A dohányzók a személyiségi jogaikat féltik, a nemdohányzók pedig azt mondják, hogy az ő személyiségi jogaikat senki sem veszi figyelembe.
A híradásokból az is kitűnik, hogy az Országos Népegészségügyi Bizottság a jogszabálytervezet több változatát is megvitatta már, és a népjóléti miniszter szeretné, ha az új tervezetet még 1996-ban megalkotnák és a kormány elé terjesztenék. Ennek ellenére a kormány 1997 első félévi törvényalkotási programjában nyoma sincs a dohányzási törvénynek, amit az előzmények után igencsak furcsának találok.
Kérdezem tehát az államtitkár urat, miért nem szorgalmazza a kormány a dohányzás törvényi szabályozását. Lehetségesnek tartja-e, hogy egy kis csúszással bár, de a második félév feladatai között helyet kap majd ennek a törvénynek a megalkotása is? S kérdezem még: a nemdohányzóknak nincsenek személyiségi jogaik?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť