DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr megbízásából válaszolok a kérdésre, de miniszter úrral egyeztetve, tehát az ő véleményét is tolmácsolom.
Mindenekelőtt nagyon sajnálom, hogy képviselő úr ennyire félreértelmezi a két héttel ezelőtti kérdésére adott válaszomat. Mindössze arra kívántam rámutatni, hogy egy tervpályázat elvileg kétféle: vagy belföldi, vagy nemzetközi. A kettő között átmenet nincsen a magyar jogszabályok szerint.
Ami a tervpályázat jellegét illeti, a kormány 1996. június 19-ei ülésén hozott döntésével összhangban belföldi tervpályázatot írtunk ki. A kormány azért döntött így, mert a nemzetközi tervpályázat kiírása a pályázat lebonyolítását rettenetes mértékben meghosszabbította volna. Ez a tény '96 júliusától kezdve a sajtóban több ízben is nyilvánosságot kapott. A belföldi tervpályázat lebonyolítására pedig a máig hatályos, 1980. február 1-jén kelt építésügyi és városfejlesztési miniszteri rendelet irányadó, amely szerint belföldi tervpályázaton belföldi magán- vagy lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi magán-, illetőleg jogi személy vehet részt. A tervpályázat kiírása ezzel összhangban történt.
A pályázattal kapcsolatban a minisztériumhoz beérkezett 254 darab kérdés, ezek közül az ön által felvetett problémát egyetlenegy érinti - ezt nem egy lehetséges pályázó tette fel egyébként -, és azt javasolja, hogy a pályázaton vehessen részt minden magyar nemzetiségű és magyar anyanyelvű személy, éljen az a világ bármely államában. Tekintettel arra, hogy a zsüri álláspontja szerint is a kérdésfeltevés a hazai pályázat keretében értelmezhetetlen, ezért fenntartotta a jogszerű megfogalmazást.
Tisztelt Képviselő Úr! Mindennek következtében tehát úgy gondolom és vallom magam is Illyés Gyulával, hogy az a magyar, aki magyarnak vallja magát. Ez az önvallomás azonban nem keletkeztet jogviszonyt. Egy pályázat elbírálása azonban jogi kérdés, és egy pályázat elbírálása jogszerűen megtámadható. A pályázat elbírálásánál az első kérdés, amit meg kell vizsgálni, hogy a pályázó eleget tett-e a pályázatban megfogalmazott feltételeknek. Az, hogy ki a magyar állampolgár, az, hogy ki a belföldön lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár, jogi szempontból megítélhető. Az, hogy ki a magyar, jogi szempontból nem ítélhető meg: nincs olyan jogszabály, amely megmondaná és amelynek alapján egy bíróság egy ilyen per esetén dönteni tudna, hogy ki a magyar. Csupán magyar állampolgárról, illetőleg belföldi személyekről tud a jogszabály.
Ezt kívántam, képviselő úr, a múltkori válaszomban kiemelni. Ennek megfelelően nem tettem kétségessé senkinek a magyarságát, aki magyarnak vallja magát, nem tettem kétségessé különösen azoknak a magyarságát - egyetértek képviselő úrral -, akik áldozatos küzdelmet vívnak azért, hogy magyar identitásukat külföldön is meg tudják őrizni. Nem szakítottam el több millió magyarnak, a 15 milliós magyarság több millió tagjának történelmi és érzelmi kötődését Magyarországhoz és a magyar hazához és a magyar nemzethez, pusztán a között tettem különbséget, hogy valaki magyar, mert annak vallja magát, vagy a hatályos törvények szerint magyar állampolgárnak, illetőleg belföldön lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárnak tekinthető.
Képviselő úr utolsó kérdésére: mit lehet tenni annak érdekében, hogy mégis olyan magyar személyek, akik magyar állampolgársággal nem rendelkeznek, részt vehessenek ezen a pályázaton, azt tudom válaszolni, hogy a pályázat megjelenése óta eltelt három hónap során a Nemzeti Színház kormánybiztosi irodájába ilyen megkeresés nem érkezett. Ha azonban lett volna ilyen, akkor magyarországi tervezőpartner bevonásával a pályázaton való részvétel lehetősége megteremthető lett volna. Magyarországon hatósági engedélyhez kötött tervezői munkát csak a tervezői névjegyzékbe felvett építészek végezhetnek. Külföldi illetőségű magyar származású építészek esetében ezért szükségszerűen be kell kapcsolódnia a tervezésbe a magyarországi partnernek is. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť