VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy a Dávid Ibolya által napirend előtt elmondottaknál két dologról van szó, amit nem szerencsés összekeverni. Az egyik valóban a borsodi reorganizáció, a magyar acéliparnak az átalakítása, átrendezése. Erre volt korábban egy kormányhatározat, '94 februárjában, de ez csak egy döntés volt, ez még önmagában pénzügyi tranzakciót, kifizetéseket nem jelentett. '94 szeptemberétől kezdődik igazából ez a folyamat, amikor a reorganizációra a kormány elkezd konkrét kifizetéseket eszközölni, és amikor ezek a pénzek elindulnak arra a bizonyos vándorútra, aminek a végét az Állami Számvevőszék jelentése már érzékelteti. Ez a dolog másik része.
Arról van itt már szó, hogy valóban ennek a pénznek a kifizetése pazarló módon történt meg, szabálytalan volt a felhasználása, és úgy tűnik, hogy bizonyos, kormányhoz közel álló körök - kft.-ket inspirálva létrehozásra, bizonyos kft.-ket gyorsan bejegyeztetve - saját pecsenyéjüket sütögették meg ennél a reorganizációnál is.
Nem arról van szó tehát, hogy a reorganizáció nem volt helyes. Helyes volt, mert valóban mindenki tudta, hogy ekkora méretű acéliparra az országnak nincsen szüksége, és azt a munkaerő-felesleget, ami kikerül innen, át kell valamilyen módon vezetni új munkahelyek felé átképzéssel, új munkahelyek létrehozásával. Ez nem történt meg. Ez a része tűnt el a reorganizációnak, és maradt az a rész, amivel most az Állami Számvevőszék foglalkozik, hogy az adófizetők pénzének, a költségvetés pénzének a felhasználása bizony nagyon sok módon szabálytalan, és rossz, pazarló módon történt meg.
Ez a nagyobbik baj, és a miniszter asszony válaszában erre nem kaptunk magyarázatot, hogy az ÁPV Rt., vagy a kormány kezdett-e már ebben az ügyben valamilyen vizsgálatot, történt-e valamilyen ellenőrzés annak érdekében, hogy a pénzek felhasználásáról konkrét, pontos információnk legyen. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)
(9.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť