VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tegnap a miniszterelnök úr a szokásos havi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy mint miniszterelnök nem fogja engedni, hogy ennek a stabilizációnak az eredményeit bárki fellazítsa, felpuhítsa.
Azt hiszem, a közvélemény számára nem egészen érthető, milyen stabilizációról beszél a miniszterelnök úr, hiszen ha valaki kinyit ma egy mai napilapot, akkor azt látja, hogy a felsőoktatási dolgozók sztrájkra készülnek, a mezőgazdasági kistermelők már kint vannak az úton, az elhibázott és szerencsétlen autópálya-koncesszió miatt utak mellett lakó tüntetők éppen most vonultak le az autópályák mellől; tehát nem egészen érthető, hogy a miniszterelnök milyen társadalmi stabilizációról beszél. (Dr. Avarkeszi Dezső: Gazdasági stabilitásról, neked tudnod kellene!)
Egyre több jel mutat, sajnos, arra, hogy ez a kormány egy évvel a választások előtt a hibákat csak valamilyen erő felmutatása mellett képes vagy hajlandó beismerni. A hétvégén A hét vasárnapi műsorában Szalai Erzsébet szociológus fogalmazta meg azt a véleményét, hogy egyre több társadalmi csoport ismeri föl azt a helyzetet, hogy amennyiben nem képes erőt felmutatni, amennyiben nem képes valamilyen módon a kormányzatot kényszeríteni arra, hogy az ő társadalmi érdekeit a kormány támogassa vagy valamilyen módon próbálja megoldani, akkor ez a kormány azzal a társadalmi csoporttal nem foglalkozik. Tehát a kormány magatartása, sajnos, egyre több társadalmi erőt ösztönöz arra, hogy valamilyen módon erővel próbálja a kormányt a hibái belátására kényszeríteni.
Ami pedig a történelmi távlatokat illeti, tisztelt államtitkár úr, minden viszonyítás kérdése. Az a kérdés csak pusztán, hogy mihez viszonyítunk. Korábban, 1990 előtt, azt hallhattuk elég sűrűn, hogy mégis ez a legvidámabb barakk, azért egyfajta gulyáskommunizmus megvalósult, aminek vannak kétségkívül eredményei a szomszéd országokhoz képest. Én nem hiszem, hogy Magyarország számára - amely a kormány szerint is az Európai Unió felé törekszik - ez volna a kívánatos összehasonlítási alap. Minket, Magyarországot, bennünket nem azzal a mércével kell mérni, amihez képest jól állunk, vagyis a kelet-európai mércével. Mi minden történelmi perspektíva alapján az Európai Unióhoz akarunk és kívánunk csatlakozni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť