BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A részletes vitának ebben a szakaszában nagyon röviden egyetlenegy kérdéssel szeretnék foglalkozni, ez pedig a gyermeki jogokat érintő kérdés. Egy olyan kérdés, ami tulajdonképpen kimaradt a törvényből, és őszintén remélem, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még lehet valamit tenni ennek a gondolatnak az érdekében.
Mi az általános vitában nagyon sokan dicsértük ezt a törvényt, és elsősorban koncepcionálisan dicsértük, nemcsak mi, kormánypárti képviselők, hanem ellenzéki képviselők is. És való igaz, a gyermeki jogok egy nagyon logikus sorrendben fel vannak sorolva; ezeket a 6. § tartalmazza alapvetően, illetve a törvény II. fejezete foglalkozik a jogokkal és a kötelezettségekkel, amelyekről az előbb Bauer Tamás beszélt.
A jogok onnan indulnak, hogy joga van a gyermeknek a saját családi környezetében nevelkedni, joga van ahhoz, hogy ehhez segítséget kapjon, joga van a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeknek különleges ellátáshoz. Szól a jogok sora arról, hogy joga van többféle értelemben is védelemben részesülni.
Azt gondolom, ebbe a sorba nagyon logikusan beilleszthető az a gondolat, amit kapcsolódó módosító indítvány formájában csupán ma készítettünk elő és nyújtottunk be, de azzal a reménnyel, hogy be tudja fogadni a törvény ezt a gondolatot. Ez pedig így szól: a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a közszolgálati médiákban fejlettségi szintjének megfelelő, ismeretei bővítését segítő, erőszakmentes, a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorokhoz hozzáférjen.
Azt gondolom, ez egy olyan gondolat, ami fölveti a médiatörvény módosításának a kérdését is, amire sort kéne keríteni. Az a tapasztalat, hogy az úgynevezett gyermekbarát, valóban ismeretbővítő, illetve - ahogy írtuk - a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorok nagyon nagy mértékben kiszorulnak, háttérbe szorulnak a magyar televízióban.
Azt gondolom, nagyon fontos előrelépés lenne, ha ez a gondolat itt a gyermekvédelmi törvényben az általános jogok megfogalmazása kapcsán talajra találna, és ha elkéstünk ezzel a kapcsolódó módosító indítvánnyal, akkor talán van arra mód, hogy bizottsági módosító indítványként még elfogadást nyerjen. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť