CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kormánypárti képviselőként nagyon nehezen szánom rá magam a vitára a kormány tisztelt képviselőjével.
(20.00)
Főleg a tárca képviselőjével, mert hiszen az elmúlt hónapokban rendkívül egészséges munkakapcsolat volt a törvény készítésében. Mégis három dolgot szeretnék megjegyzésül mondani az elhangzottakhoz, ismételten kérve a beadandó kapcsolódó módosító javaslatunk megfontolását.
Az egyik, hogy a tárca modellszámításai is azt mutatták - merthogy nemcsak ezek a modellszámítások voltak az anyagban, hanem a törvény-előkészítés kapcsán két másik tanulmány is -, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint a kríziskezelés. Ezt minden nemzetközi összehasonlító vizsgálat, minden magyar számszaki elemzés bizonyítja, hogy a megelőzésbe pluszban "befektetett" - idézőjelben - mondjuk 3-4 milliárd forint - a kríziskezelésben körülbelül 30-40 milliárd forintot spórol meg, mert körülbelül 1:10 az arány.
A másik: elhangzott itt, hogyha a mindenkori öregséginyugdíj-minimum szintjére emelnénk a jogosultsági határt, akkor 890 ezer gyerek lenne jogosult a támogatásra. Én ebből nemcsak azt a következtetést vonom le, hogy a 22 milliárdhoz képest ez 4,2 milliárddal több, hanem azt a következtetést is, hogy Magyarországon 890 ezer gyerek van, aki a mindenkori öregséginyugdíj-minimum alatti egy főre jutó jövedelmű családban lakik, él, és próbál megélni. Azt gondolom, hogy ez egy hatalmas szám, a magyar lakosság majdnem egytizede, és ha azt nézem, hogy a gyerekeknek - a 2,5 millió tizennyolc év alattinak - mekkora része, akkor ez bizony egy riasztó szám, hiszen több, mint az egyharmada. Pontosan megfelel azoknak a tanulmányoknak, amelyek azt mondják, hogy a gyermekek egyharmada a létminimum alatt él. Ebből következően én inkább cselekvési kényszert érzek, mintsem annak a 4,2 milliárdnak a súlyát, ami emögött megjelenik.
A harmadik - és ez az utolsó - megjegyzésem, hogy honnan és miből: tudom, hogy nehezen megválaszolható kérdés. Igen, valakik érdekeivel szemben kellene most a gyerekek érdekeit előrébb sorolni, és hogyha végiggondolom, hogy az 1996-os költségvetés hiánya 70 milliárddal kevesebb volt a tervezettnél, akkor azt gondolom, hogy van valahol ennyi tartalék a '97-es költségvetésben is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť