DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! "Újra bűntény a földeken" címet adtam ennek a felszólalásomnak - már nem először történt a közelmúltban hasonló eset.
A legnagyobb megdöbbenéssel vettem tudomásul március 15-én, amikor egy kétségbeesett kistermelő felkeresett, és megmutatta a siralmas állapotot Kuncsorbán, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és rendkívüli indulattal közölte, hogy a Csomasz Kft. - a volt Búzakalász TSZ egyik utóda -, amelyik körülbelül 2000 hektár szántóföldön gazdálkodik; ennek a kétségbeesett tulajdonosnak, akit úgy hívnak, hogy Lapu Ferenc, Kuncsorba, Dózsa György út 77. alatt, akinek a földje 17,3 hektárt tesz ki, a búzával bevetett területét 1997. március 14-én a Csomasz Kft. traktorosa az elnök utasítására kiszántotta. Ez a terület ennek a kistermelőnek a saját tulajdonát képezte, és ezzel óriási kárt okozott. Nemcsak személy szerint neki, hanem az országnak is, hisz kenyérgabonáról, búzáról van szó. Ezt a magyar ember mindig úgy hívta, hogy élet, hisz a nemzet kenyeréről van szó. Kétszeresen is kár, és ezt én csak "bűntény" szóval tudom aposztrofálni. A kár körülbelül, ha szerényen is számítom, 500 mázsa búza. Értéke forintban körülbelül egymillió forint. Ez az összeg a Tocsik-sikerdíjhoz elenyésző, de ennek a kistermelőnek az egész évi befektetési összeget jelenti. Hogy erre mennyi lesz a ráfordított költség, azt az előttünk álló hónapok jelzik, mint azt is, hogy mennyi haszon csapódik le, ami nem lesz oly nagy, mint ahogy azt sokan elképzelik. Nincs az az üzem - különösen a mezőgazdaságban -, amely ilyen eljárást megengedhet magának büntetés nélkül.
Az illető kistermelőnek, Lapu Ferencnek a felháborodása érthető, és az eddig ráfordított összeg közel 400 ezer forintot tesz ki. Ezért az elkeseredése majdnem szinte tettlegességgé fajult. Ha nincs a közelben emberek tömege, akkor ennek az incidensnek beláthatatlan következménye lett volna.
Tisztelettel kérem a mezőgazdasági (Sic!) miniszter urat vagy a belügyminiszter urat, hisz ő jeleníti meg a rendet és a biztonságot, még az áldozat védelmében is, hogy ilyen és hasonló cselekedetek - amelyek már többször megismétlődtek országszerte - ne legyenek szinte törvényszerűen jelen az amúgy is nehéz helyzetben levő újrakezdő kistermelők, őstermelők között.
Hangsúlyozni kívánom a tisztelt kormánynak, a tisztelt Országgyűlésnek, hogy az ehhez hasonló esetekre rendkívüli odafigyeléssel kell lennünk, amikor is a magyar mezőgazdaság helyzete egy rendkívül kritikus helyzetben van. Amikor is a felvonuló termelőszféra és a kormány között megkezdődtek a tárgyalások, ezen durva intézkedések folyamán még inkább olajat öntünk a tűzre, aminek a következménye nem szerencsés, sőt durván sérti a magyar kistermelőket, de úgy érzem, az egész agráriumot.
Kérem a tisztelt Országgyűlésen keresztül a kormányt, hogy ezt az intézkedést a legsürgősebben tegye helyére, és az érintett tulajdonost a vétkes nagyüzem azonnal kártalanítsa, mert ennek a termelőnek ebben rejlik az egész évi munkájának az eredménye.
Az intézkedést előre is köszönöm az Országgyűlésnek, az illetékes Földművelésügyi Minisztériumnak, a belügyminiszternek; a szükséges intézkedést azonnal tegye meg, azaz ezt a rendkívüli feszültséget, amelyet ott a környéken előidézett, és a legnagyobb megbotránkozást teremtette meg...
Intézkedését előre is köszönve, maradok tisztelettel az Országgyűlésnek és az illetékes intézkedő szerveknek.
Köszönöm, hogy meghallgattak, tisztelt Országgyűlés, e késői órában, de ez az ügy mélyen felkavart engem is és mindazokat, akik jelen voltak ennek a termelőnek a bejelentésnél.
Ilyen és hasonló helyzeteket, úgy érzem, nem érdemes előidézni, senkinek sincs ehhez joga, kérem a további intézkedést. Itt az esti órákban beszélgettem Kis Zoltán államtitkár úrral, úgy érzem, hogy e rendkívül feszült helyzetben, ami a magyar mezőgazdaságot e pillanatban jellemzi, feltétlenül meg kell tenni. Az Országgyűlés többi tagja nem hallja ugyan, de a rádión keresztül talán tudomásukra jut ez az eset, amely mélyen felháborítja a közvéleményt.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť