DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Gombos Képviselő Úr! Igen röviden, telegramstílusban válaszolok. A földhitelintézet eszméje engem régóta foglalkoztat; ha utána tetszik nézni az előző ciklus jegyzőkönyveiben, én akkor kétszer is felvetettem ennek az intézménynek a visszaállítását, és úgy hiszem, hogy ennek a fő szorgalmazója voltam - tehát ez az egyik.
(20.40)
A másik: az a véleményem, hogy az államról lassanként le kellene venni azt a terhet, hogy ő legyen az agrárium támogatója. Ezt nem abszolút értelemben értem, mert nekem igenis az a véleményem, hogy az államnak ott kell tartania a kezét a termelő felett, és védenie kell, különösen a mezőgazdaság vonatkozásában. Ezért gondolnám azt, hogy azt a 100 vagy 80 milliót, amelyet elvettek az agrárium támogatásától, egy banknak kellene átadni, amely az én elképzelésem szerint altruista bankként működne. Olyan bankként, ahol nem a kamatra van kihegyezve az ügyletek intézése, hanem arra, hogy ez a gazdának támogatója legyen.
Miután a törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a bank kinek adhatja el a földet, a gyanúperrel joggal élhetünk, mert a zsebszerződés hovatovább intézményként létezik az országban. A törvényeket igen sok esetben kijátsszák, és erre én is tudnék önnek példát mondani. Én tehát ezt tartanám lényegesnek, hogy jelentős tőkével - ne 3 milliárddal, mert ezt nevetségesen alacsony összegnek tartom -, hanem 100 milliárddal jöjjön létre egy ilyen bank, amely a gazdatársadalom gondjait tudja kezelni és a gazdát segíteni.
A jelzáloglevélnél is megjegyezném azt, hogy nem tudom, hogy... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm, elnök úr. Egy fél mondat: a jelzáloglevélnél tehát csak annyit jegyeznék meg, hogy azt is valahogy úgy kellene a törvényben megfogalmazni, hogy ne a gazda megkopasztását eredményezze. Köszönöm szépen, és elnézést a húsz másodpercért, amivel túlléptem az időkeretet. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť