BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy folytassuk az előbb elhangzott témát, és a napirend előtti hozzászólásomban csatlakozzam a média körüli problémákhoz.
Folyik a kereskedelmi rádió- és tévécsatornák pályázata. Nem kevésről van szó, és elvárható a gondos előkészítés. Hogy ellenzéki pártként miért kérünk szót ebben az ügyben? Azt kell hogy mondjam, azért, mert konstruktív ellenzékként szeretnénk felhívni a kormány figyelmét egy most még látens problémára, ami nagyon rövid időn belül élő problémává válhat.
A pályázat nyerteseinek műsor-szolgáltatási díjat kell fizetniük. A médiatörvény készítésekor a Pénzügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy a műsor-szolgáltatási díj tárgyi adómentes, tekintettel az áfatörvényre és a KSH-besorolásra. Majd a privatizációs pályázat kiírásakor a PM - igen nagy késéssel - ennek pont az ellenkezőjét nyilatkozta; vagyis úgy foglalt állást, hogy a műsor-szolgáltatási jogosultságot vagyoni értékű jognak kell tekinteni, és az így befizetésre kerülő díj áfaköteles. Az áfa - például a televízió esetében - a műsor-szolgáltatási díj 20 százalékát, legalább 2 milliárd forintot tesz ki. A viszonylag rövid időn belüli, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után a többféle értelmezés miatt felvetődik az a kérdés, hogy a pályázó visszakapja-e az áfát vagy sem, és erre a kormány a pénzügyi bizottság múlt heti ülésén sem adott egyértelmű választ.
A Néppártnak az a véleménye, hogy a kereskedelmi adók bevételük jelentős részét reklám-, propaganda- és hirdetési tevékenységből nyerik, amelyek áfakötelesek, és mint olyanok, visszaigényelhetők. Felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy ebben a kérdésben egyértelmű állásfoglalás szükséges, mert mindenfajta bizonytalanság kockázatot jelent a befektető számára, és minden kockázat csökkenti az árat. Kérdés persze, hogy ez az árcsökkenés kinek az érdeke.
A parlament a lehetőségek határain belül megfelelő médiatörvényt hozott. A végrehajtás azonban tele van bizonytalansággal. A jó privatizációhoz egyértelmű játékszabályok kellenek. Nem öregbíti az ország hírnevét, ha utólag bírósághoz fordulnak a befektetők. Itt most nem kevés pénzről - kétmilliárd forintról - van szó. A Néppárt javasolja a kormánynak az egyértelmű állásfoglalást. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť