BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy mindaz, amit frakcióvezető-helyettes úr felszólalásában kifogásol, a múlt héten egy olyan vita keretében került napirendre, amikor a március 15-i megemlékezésekről folyt napirend előtt a vita.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy 1848-ban a 12 pont egyik legfontosabbika az volt, hogy felelős magyar kormány legyen Pesten. E követelések alkalmából a magyar parlament egyik politikusa - magát felelős politikusnak minősítve - megjelent egy tüntetésen. Ez még csak hagyján, nem szokatlan, az sem különösebben említésre méltó, hogy ezen a tüntetésen hozzászólva mint költőfeleség úgy vélte, hogy Magyarországon az ország élén jobb lenne, ha költők állnának, nem pedig szakértők. (Gyimóthy Géza: Ezt ti, mint szakértő kormány megmutattátok! - Zaj.)
Ami új volt, tisztelt képviselőtársam, az az, hogy az Országgyűlés egyik alelnöke, maga is közjogi méltóság, ezen a megemlékezésen azt találta mondani, hogy: "nem szégyellik megkoszorúzni az emlékműveket azok, akik ma is hóhérok." Ez a kijelentés, hölgyeim és uraim, több mint retorikai túlzás, ez politikai felelőtlenség.
A tudósításokból nem derült ki, hogy alelnök asszony kikre is gondolt pontosan: az ország más közjogi méltóságaira; a szintén koszorúzó polgármesterekre; a szintén koszorúzó országgyűlési képviselőkre; a spontán koszorúzó magyar állampolgárokra? Ezekre, sajnos, nem kaptunk választ, és nagyon sajnálom, hogy Torgyán József inkább mellébeszélt, ahelyett, hogy valóban a politikai kultúrát veszélyeztető jelenségekre válaszolt volna.
Ha van március 15-ének üzenete, és szeretnék az elejére visszatérni... (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) - befejezem, elnök úr -, akkor a magyar népnek azt kívánom, hogy felelős politikusi magatartást tapasztaljon politikusai részéről. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť