DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz, hogy a magyar mezőgazdaság európai uniós csatlakozását valamennyiünknek sokkal komolyabban kell felfogni. Mértéktartó európai szakemberkörökkel konzultálva, azt hiszem, nem látják ennyire borúsnak a helyzetet, mint amilyennek mi megítéljük. Ez következik abból, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar belföldi ellátó-tevékenysége és exporttevékenysége nem elhanyagolható, hisz azt hiszem, az a 3 milliárd amerikai dollár export - ebből 2 milliárd dollár pozitív szaldó - azt mutatja, hogy a magyar mezőgazdaságnak igenis van keresnivalója az európai piacon is.
Az előttünk álló - az Európai Unióhoz való csatlakozásból fakadó - feladatok közül kiemelkedő jelentőségű a mezőgazdasági támogatási és ezen belül a mezőgazdasági piacszabályozási és exporttámogatási rendszer átalakítása, mely a lehetőségekhez mérten az EU alkalmazott gyakorlatához közelít. Ennek a gyakorlatnak a csatlakozáskor viszonylag könnyebb adaptálására teremt lehetőséget.
Már az 1997-es támogatási és piacszabályozási rendszerben éppen ezért olyan eszközök alkalmazását irányozta elő a minisztérium, amelyek nemcsak az Európai Unió gyakorlatában meghatározók, hanem ugyanakkor a WTO-megállapodásban foglalt követelményeknek is eleget tesznek. Ilyenek például a közösségi marketingre, a terméktanácsi informatikára, az exporthitel kamattámogatására forrást juttató támogatási formák. A mezőgazdasági exporttámogatás gyakorlatának módosulását jelentősen befolyásolja a WTO-ban tett hibás magyar vállalásról szóló egyeztető tárgyalások végeredménye. Ez éppúgy hatással lehet az EU-csatlakozásig előttünk álló idő hazai támogatási gyakorlatára, mint magukra a csatlakozási tárgyalásokra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy a vállalás miatt a magyar mezőgazdaság a csatlakozáskor ne kerüljön hátrányos helyzetbe. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť